Uncategorized

Ovo su znakovi da bolove u leđima trebate shvatiti ozbiljno

Bol u leđima nije samo neugodna pojava već vas može i potpuno onesposobiti na neko vrijeme. Iako takve bolove mnogi ignoriraju u nadi da će proći sami od sebe, ovo su znakovi da ih trebate shvatiti ozbiljno:

Radite posao na kojem osam sati dnevno sjedite?

“Bol u gornjem dijelu leđa najčešće je posljedica lošeg držanja”, kaže Irene Tien, liječnica hitne pomoći u Newtonu.

Sjedenje i dugotrajan rad na računalu “skraćuje mišiće grudnog koša i povlači mišiće u gornjem dijelu leđa. Mnogi ljudi zato dobivaju grč u mišićima između lopatica”, objašnjava ona.

Bolove može uzrokovati i stres

Kaliq Chang, liječnik iz Atlantic Spine Centera u New Jerseyju, tvrdi da bolove u leđima može uzrokovati stres, baš kao i (pre)naporne vježbe, ali i spavanje u nepravilnom položaju.

Što možete učiniti?

“Tipična epizoda mišićnog naprezanja obično traje svega nekoliko dana”, objašnjava dr. Chang koji predlaže odmaranje, hlađenje bolnog mjesta te uzimanje protuupalnih lijekova poput ibuprofena.

Kada trebate posjetiti liječnika?

“Ako bol traje dulje od nekoliko dana ili zahtijeva redovito uzimanje lijekova protiv bolova, trebali biste potražiti liječnički savjet”, kaže dr. Leda Ghannad, docentica za ortopedsku kirurgiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu.

Također, ako vas bolovi ograničavaju u svakodnevnom životu, potražite liječničku pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *