OVU HRANU TREBA KONZUMIRATI UKOLIKO VAM NEDOSTAJE VITAMIN D: DO ČEGA MOŽE DOVESTI NJEGOV NEDOSTATAK?

Zdravlje

Nedostatak sunčeve svjetlosti zbog sve kraćeg dana i oblačnog vremena direktno dovodi do nedostatka vitamina D u tijelu.

Njegov nedostatak povećava rizik od oboljevanja od raznih infekcija i upala, postaje uzrok oslabljenog imuniteta, nedostatka energije i motivacije, depresije, koja s razlogom kod mnogih počinje u jesen i zimu.

Pored toga, vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma u ​​tijelu, koji je odgovoran za rast i jačanje kostiju i zuba. Tokom zimske sezone vrijedi dodati svakodnevnoj ishrani hranu bogatu vitaminom D, koja će vam pomoći da nadoknadite nedostatak sunca. Otkrivamo koje su to namirnice.

Losos

Losos je nezamjenjiv u oblačnim sezonama – jedna porcija (oko 100 g) sadrži gotovo dnevnu potrebu za vitaminom D. Štaviše, ova crvena riba poboljšava moždanu aktivnost i smanjuje rizik od bolesti mozga. Izaberite drugu mogućnost između smrznutog i svježeg lososa – svježe ulovljena riba ima mnogo veći sadržaj vitamina.

Jaja

Pristupačan i lak način za popunjavanje zaliha solarnog vitamina u vašem tijelu. Jaja su vrlo hranljiva, a njihovo žumance sadrži visoku koncentraciju vitamina D. Mogu se koristiti u bilo kom obliku: sa tostom za doručak, u salatama ili kajgani.

Sardine

Ova vrsta ribe sadrži nešto manje vitamina D od lososa. Međutim, sardine su bogate gvožđem, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobro zdravlje kože, kose i zuba, kao i za stvaranje kostiju.

Gljive

Jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D. Njegov sadržaj u gljivama je nizak, ali mogu biti alternativa ribi i morskim plodovima ili dodatak hrani bogatoj vitaminom D.