PAZITE NA ROK UPOTREBE ŠMINKE! Ovo NIKAKO ne koristite posle ISTEKA ROKA!

Ljepota i moda

Neku šminku žene odmah iskoriste, tako da ne moraju da brinu previše o njihovom roku trajanja, ali postoji gomila proizvoda koje iskoriste jedanput, a onda sledeći put tek za nekoliko meseci.

Upravo na to treba obratiti posebnu pažnju.

foto: Profimedia

Britanski stručnjaci za modu i lepotu su objasnili da kozmetika kojoj je istekao rok trajanja može da bude štetna po zdravlje naše kože i otkrili su koliko najduže određene proizvode možete da koristite.

1. Ruž za usne – od 18 meseci do dve godine Ruž može da potraje do dve godine ako o njemu dobro brinete. Važno je da ga nikad ne ostavite bez poklopca, kao i da ga povremeno obrišete kako biste uklonili sloj bakterija koje su se na njemu namnožile.

2. Sjaj za usne – godinu dana Prosečan rok trajanja je godiinu dana, međutim, ako je sjaj izgubio boju ili je promenio teksturu i gustinu, odmah ga bacite.

3. Korektor – godinu dana Tečni i kremasti korektori mogu da vrede samo šest meseci do godinu dana jer sadrže vodu, ulja i hidrirajuće supstance koji smanjuju rok trajanja i podstiču razvoj bakterija. Korektori u prahu mogu da traju i do dve godine, jer će u takvom okruženju bakterije teže da se namnože.

foto: Profimedia

4. Puder, senke, bronzer – 18 meseci do dve godine Iako većina pudera, bronzera i senke vrede od 18 meseci do dve godine, verovatno će vredeti i nakon isteka roka trajanja. Ipak, treba da znate da puder može da se stvrdne i da se teže nanosi. Smanjićete mogućnost kontaminacije bakterijama ako proizvod ne ostavljate otvoren na suncu i lagano ga očistite nakon svake upotrebe.

5. Sunđeri za šminku – mesec dana Redovno perite sunđere nakon upotrebe, a najbolje je da ih bacite nakon mesec dana korišćenja. Obratite pažnju na moguću promenu oblika i boje sunđera.

6. Maskara – četiri do šest meseci Pošto korišćenje maskare podrazumeva direktan kontakt s očima, maskaru uvek treba da bacite nakon tri meseca. Na taj način se štitite od bakterija ili iritacija, iako na proizvodu stoji da možete da ga koristite od četiri do šest meseci. Ako se isušila, promenila boju ili teksturu, maskaru svakako bacite i nikako u nju ne dodajte vodu.

foto: Profimedia

7. Kremasta rumenila i senke – šest meseci Kremase senke i rumenila omogućavaju razmnožavanje bakterija i zato uvek treba da ih bacite nakon šest meseci. Posebno pripazite na stvaranje vlage, neprijatnog mirisa ili promenu teksture, a obavezno bacite proizvod i ranije ako izgleda drugačije nego kad ste ga kupili.

8. Ajlajner – šest meseci do godinu dana Tečni ajlajner je skon nakupljanju bakterija, pa treba da ga bacite u roku od četiri do šest meseci. Olovke za oči mogu da potraju i do dve godine, ali samo ako imaju čep. Isto važi i za olovke za usta.

9. Lak za nokte – godinu dana Lak za nokte može da traje i duže od roka istaknutog na ambalaži, ali nakon otvaranja može da se stvrdne. Pazite da redovno čvrsto zatvarate lak nakon korišćenja.

foto: Profimedia

10. Konsiler – 12 do 18 meseci Iako se najčešće prevodi kao korektor, radi se o dva različita proizvoda. Korektorom se prikrivaju podočnjaci, a konsilerom hiperpigmentacija i mrlje na koži. Ako se osušio, promenio teksturu ili miris, odmah ga bacite.