POGLEDAJTE POLUMESEC NA NOKTIMA: Znate li šta znači? I TE KAKO JE VAŽAN

Zanimljivosti

Deo u obliku polumeseca, koji se nalazi na dnu nokta, svi imamo, ali mnogi ne znaju njegovu važnost.

To je osetljiv i važan deo strukture nokta koji ne sme biti oštećen. Naziva se lunula što na latinskom znači mali mesec i izričito je osetljiv deo nokta.

Međutim, bela boja tog dela nokta je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma krije krvne žile koji se nalaze ispod.

Ponekad ih zanoktice zaklanjaju 

Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može delomično ili u potpunosti prekriti lunulu, koja je zapravo vidljivi dio korena nokta i ne bi smeo biti oštećen. U suprotnom bi celi nokat mogao biti deformiran.

Alternativna medicina veruje da lunula može otkriti važne informacije o vašem celokupnom zdravlju. Na primer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule upućuje na anemiju i neuhranjenost, dok bleda ili plava lunula upućuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti.

Zdrava osoba ima sedam ili osam lunula 

Nedostatak lunule ili vrlo mala lunula obično upućuje na lošu probavu koja može biti izazvana zbog sporog metabolizma i velike količine toksina.

Kineski medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovjek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju.

Normalan nokat treba biti ružičast i čvrst, a lunula jasno vidljiva na noktima. Što više energije imate, lunule su belje.

Lunula treba biti veličine jedne petine nokta i imati oštre i čiste ivice. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promenom boje ili smanjenjem. Kada se telo oporavi, lunula će opet izrasti.

Podijeli