POGLEDAJTE SE U OGLEDALO: BORE MOGU UKAZATI NA BOLESTI

Zdravlje

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Džon Hopknis, otkrila je da postoji veza između bora na licu i srčanih oboljenja.

Ilustracija

Mladolike pripadnice nježnijeg pola imaju veće šanse da uđu u duboku starost, u odnosu na dame istih godina koje izgledaju starije i imaju više bora.

Ilustracija

Analizirajući izgled bora, kožu lica i zdravstveno stanje ispitanica, čija je prosječna starost bila oko 63. godine, ustanovili su da žene koje su manje sklone kardiovaskularnim bolestima izgledaju barem dvije godine mlađe u odnosu na vršnjakinje podložne navedenim oboljenjima.

  • Zaključili smo da mladolike žene uglavnom nemaju problema sa visokim krvnim pritiskom, zbog čega su otpornije na kardiovaskularne bolesti i mogućnost da dožive srčani udar – kažu naučnici koji su učestvovali u istraživanju.

Osim toga, prvi put je pronađena veza između niskog krvnog pritiska i mladalačkog izgleda, što u dobroj mjeri zavisi od zdravog načina života, piše zena.blic.rs.

  • Zdrav način života bi, stoga, trebalo da postane imperativ svake odrasle osobe, posebno zbog visokog krvnog pritiska poznatog kao “tihi ubica”, jer ne daje vidljive simptome, zahvaljujući kojima bi moglo da se blagovremeno reaguje – istakao je dr Dejvid Grin, član istraživačkog tima.
Podijeli sa prijateljima