Pojedinim osobama djeluje bolje od sirupa: čokolada lečI kašalj ukoliko se koristi na ovaj način.

ZdravljeNekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem I problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne I disajne bolesti alin moris, govorio je za “san” I objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.

Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem su učestvovala 163 čoveka koji su osetili znatnu razliku u disanju I smanjenje kašljanja, nakon što su jeli čokoladu nekoliko dana uzastopno.


Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima većI uticaj na lečenje kašlja nego sirupi.

Postoje dva razloga zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao I med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira I izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadržI sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj – kaže moris.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo I izazivaju kašalj I da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.