POLJULJALA IH PANDEMIJA: ČAK 40 POSTO INVESTITORA PLANIRA DA ODGODI ULAGANJA U BIH

Vijesti

Dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, dok će jedna u potpunosti obustaviti investicione aktivnosti, pokazao je onlajn uputnik koji je Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH u maju uradila sa postojećim investitorima.

Iz FIPA su saopštili da je evidentno da je pandemija korona virusa prouzrokovala turbulencije i posledice najviše u zdravstvenoj sferi, a poslije toga i u svim ostalim sferama društvenog života na cijeloj planeti, pa i u BiH.

  • Negativan odraz ovakve globalne situacije stvorio je dugotrajno negativan trend u direktnim stranim investicijama (DSI) u BiH. Predviđa se da će globalni tokovi DSI opasti i do 40 posto u ovoj godini, u odnosu na 2019. kada su iznosili 1,54 triliona dolara i bili veći za tri odsto u odnosu na 2018. Kada se sve to posmatra u BiH, iznos priliva DSI u BiH u 2019. iznosili su 899 miliona KM, što je bilo povećanje za 11,6 odsto u odnosu na 2018. Prije pandemije, 79,3 posto investitora  navelo je da planira nove investicije i reinvesticije u ovoj godini u 2020. u BiH – rekla je direktorica FIPA Milica Marković, piše Srpskainfo.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, već u prvom kvartalu 2020. godine registrovano je smanjenje DSI za 3,4 posto, što kao neto finansijska pasiva iznosi 243,2 mil. KM.

Podijeli