POLOŽAJ U KOJEM SPAVATE MOŽE UTICATI NA VAŠE ZDRAVLJE: EVO KADA SE TIJELO NAJVIŠE RELAKSIRA

ZdravljeKoliko vam se puta desilo da se probudite slomljeni i sa jakim bolovima u leđima i vratu. Promijenite poziciju. Loše spavanje tokom noći može dovesti do ogromnih problema. Ako nepravilno spavate, možete iskriviti kičmu, a vaša leđa ujutru mogu biti jako bolna. Zato bi trebalo da znate koje pozicije su najbolje, a koje najgore za spavanje.

Položaj fetusa

Stručnjaci smatraju da ovaj položaj spavanja treba izbjegavati. Kako kažu, našem nervnom sistemu ovaj položaj signalizuje da se borimo sa nečim ili da od nečeg bježimo, a samim tim ćemo i teže zaspati. Umjesto toga, preporučuje se spavanje u otvorenom položaju, jer ćete tako otvoriti pluća što će vam pomoći da bolje dišete.


Spavanje na boku

Spavanje na jednoj strani tijela je veoma dobar položaj u kom možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka kako ispod glave, tako i uz tijelo. Iz neurološke perspektive i perspektive mišića i disajnih puteva, to je najbolji položaj za tijelo. Također, za probavu je bolje spavanje na lijevoj strani, s obzirom na to gde jednjak ulazi u želudac.

Spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku je najgori položaj. Tako se stvara pritisak na mišiće glave, vrata i vilice, naprezanje vilice, a također može ograničiti donji dio leđa i karlicu. Zamislite cijeđenje mokrog peškira, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na stomaku, objašnjavaju stručnjaci i dodaju da ovaj položaj stvara nepotreban pritisak na cijelo telo. Gotovo sigurno ćete se probuditi s ukočeni, a to svakako povećava mogućnost bolova u mišićima i zglobovima.

Spavanje na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san. Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim dijelom leđa u malo podignutoj poziciji. To pruža odmor za ramena i leđa, a također, pomaže kod refluksa, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak.