POMOĆU NEKOLIKO PRIRODNIH SASTOJAKA RIJEŠITE SE MRLJA NA KOŽI

Zdravlje

Blistava i čista koža san je svake žene, a moguće ga je ostvariti i uz prirodne pripravke, bez kozmetičkih tretmana. Uklanjanje mrlja s lica uglavnom se provodi iz estetskih razloga, a rijeđe zbog nekog zdravstvenog problema.

Mrlje na licu moguće je, osim kozmetičkim tretmanom, riješiti i pomoću prirodnih sastojaka. Fleke na koži nastaju zbog prekomjernog izlučivanja pigmenta melanina, koji se aktivira prilikom izlaganja suncu, ali i zbog drugih razloga, a neki od njih su: izloženost, povrede kože, stres, hormoni, trudnoća, nedostatak vitamina itd.

Ukoliko se želite riješiti mrlja na koži prirodnim putem, potrebno je sastojke koristiti bar mjesec u kontinuitetu.

Limunov sok

Najčešći sastojak za uklanjanje mrlja s kože je limun, zbog visokog nivoa vitamina C koji sadrži. Redovnim korištenjem moguće je isvijetliti fleke.

Najlakši način da limunov sok nanesete na lice je tako što ćete iscijediti limun, a potom sok štapićem za uši nanijeti na fleke. Potom ostavite limun 15 minuta na koži te ga isperite vodom.

Jabučni ocat

Mnoge kožne probleme moguće je riješiti s jabučnim octom. Također, veoma je učinkovit i za uklanjanje mrlja s kože. Jabučni ocat pomaže kod izbjeljivanja kože i vraćanja prirodne boje kože.

Prilikom korištenja jabučnog octa za izbjeljivanje mrlja s kože potrebno ga je razblažiti jednakom količinom vode. Nakon toga nanesite tekućinu na mrlje, a postupak ponovite jednom dnevno tokom mjeseca.

Aloe vera

Aloe vera je vrlo učinkovita biljka, a njena upotreba je široko rasprostranjena. Također, aloe vera se često koristi za mnoge probleme s kožom, a koristi se i za posvjetljivanje fleka.

Ako biljku Aloe vera imate kod kuće, potrebno je samo odrezati jedan list i iscijediti gel direktno na prste. Potom gel aloe vere nanesite na fleke, ostavite 20 minuta da djeluje pa isperite. Za što bolji učinak potrebno je postupak ponoviti više puta.

Ricinusovo ulje

Ljekovita svojstva ricinusovog ulja pomoći će vam da se riješite mrlja i staračkih pjega. Na jednostavan i brz načini pomoću ricinusovog ulja možete riješiti problem mrlja na koži.

Ricinusovo ulje namažite na područje gdje se nalaze mrlje, ostavite nekoliko sati da ostoji, potom isperite vodom. Također, postupak je potrebno provoditi u kontinuitetu da rezultati budu učinkoviti.