Posebno se preporučuje pušačima: Evo kako da očistite pluća i ojačate respiratorni sistem

ZdravljeČišćenje pluća omogućuje da očistite ovaj važni organ od katrana i toksina, smanjite rizik od pojave infekcije, povećate kapacitet pluća i poboljšate opšte zdravlje

Čišćenje pluća posebno se preporučuje aktivnim ali i pasivnim pušačima te ljudima koji žive u područjima sa zagađenim zrakom.

Postoji nekoliko metoda uz pomoć kojih možete očistiti pluća.

Korekcija prehrane:

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje i korekciju prehrane. Zdrava prehrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tela i jača imunitet.

Tokom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.

Neke namirnice posebno doprinose zdravlju pluća:

Ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i inače u organizmu. Upravo zato, kada jedete ljutu hranu, možete osetiti kako vam odmah počinje curiti nos.

Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući vašem organizmu da ih lakše eliminira.

Obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte izbeći gazirane sokove, kafu ili alkohol.


Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidratacija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Sve vrste luka su bogate mnogim važnim nutrijentima. Sprečavaju nastanak mnogih bolesti, uključujući i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

Biljke koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi:

Đumbir:

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga koristiti na više načina. Čaj od korena đumbira s limunom olakšava disanje i pospešuje eliminaciju toksina iz disajnih puteva.

Uz svaki obrok pojedite mali komadić đumbira. To će poboljšati probavu, a i doprineće procesu čišćenja organizma.

Divizma (Verbascum thapsus):

Čaj od divizme (pravi se standardno kao i svaki čaj) donosi olakšanje osobama čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača – Piti barem jednom dnevno:

Budite pažljivi da dobro procedite čaj – malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući učinak ako ih progutate.

Uva ursi i podbel (Tussilago farfara):

Nakon prestanka pušenja bitno je očistiti pluća od svih toksina koji nose potencijalni rizik za različite bolesti na plućima. Podbel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije.

Čaj od ovih biljki (podbel i uva ursi) takođe se pravi standardno kao i svaki drugi čaj – Piti barem jednom dnevno.

I ne samo to – ove biljke jačaju i neguju celi respiratorni sistem.

Druge biljke:

Marulja (marrubium vulgare), kopriva, koren lotusa, piskavica, eukaliptus, goldenseal i paprena metvica su takođe vrlo korisni kod detoksikacije pluća.

Čaj od ovih biljki takođe se pravi standardno kao i svaki drugi čaj – Piti barem jednom dnevno.

Izbegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, posebno belog brašna i šećera te mlečnih proizvoda koji potiču stvaranje sluzi u organizmu.