Uncategorized

POZNAT JE KAO HORMON TAME KOJI POMAŽE DA ZASPITE: Stručnjaci otkrivaju da li je njegova upotreba bezbedna

Postoji mnogo načina da se stvore pogodni uslovi za dobar noćni san

Kada ne možete da zaspite ili se budite tokom noći, to može biti i te kako frustrirajuće, pogotovo ako vam se to redovno dešava. Kako nam je svima odmor preko potreban, mnogi se okreću uzimanju melatonina u obliku suplementa.

On je sintetička verzija prirodnog melatonina, koje vaše telo stvara kako bi izazvalo pospanost. Ali da li je dobro uzimati melatonin svaki dan? Evo šta stručnjaci za spavanje žele da znate o melatoninu i da li je njegova redovna upotreba rizična. (Pročitaj: Popodnevno spavanje nije dobra ideja, evo i zbog čega)

Šta je melatonin?

Melatonin, poznat kao „hormon tame”, vaše telo proizvodi u pinealnoj žlezdi, koja se nalazi neposredno iznad centra mozga. Ovaj hormon pomaže da se reguliše ciklus spavanje–budnost.

– Melatonin se oslobađa kada sunce zađe – kaže za Health doktorka i profesorka Bet Malov.

– On čini da se osećamo pospano. Otprilike dva sata nakon što melatonin počne da se oslobađa spremni smo da zaspimo. Ujutro, kad se sunce ponovo pojavi (ili ste izloženi jakoj svetlosti), nivo melatonina opada i to šalje signal vašem unutrašnjem satu da je vreme da se probudite.

Šta su dodaci melatonina?

– Mozak obično stvara samo vrlo malu količinu melatonina, oko 0,2 miligrama – kaže za časopis Health doktor Brendon Piters-Metjus. Za neke ljude to možda neće biti dovoljno kako bi dobili sna koliko im je potrebno. Dodaci melatonina, koji obično sadrže veće doze od količine koju vaše telo prirodno oslobađa, mogu biti korisni za lečenje poremećaja spavanja i nesanice.

– Dodatak melatonina omogućava nam da osetimo pospanost i pripremimo se za spavanje – kaže doktorka Malov.

– Uz to, melatonin deluje smirujuće na organizam i može pomoći da se „isključi mozak“.

Istraživanja potkrepljuju i ovo – pokazuju da melatonin može smanjiti vreme potrebno da osoba s poremećajem budnosti dođe do faze kad je spremna za spavanje. Još jedna studija, objavljena u časopisu Journal of Physiology-Paris, otkrila je da bi melatonin mogao da pomogne u obnavljanju ciklusa spavanja i budnosti tela. Druga mala istraživanja sugerišu da dodaci melatonina mogu da ublaže i anksioznost i džet-leg.

– Nemaju svi proizvođači melatonina iste sastojke, pa je važno pročitati i deklaraciju na proizvodu i proveriti da li dobijate čist melatonin, a ne melatonin pomešan s drugim supstancama – upozorava doktor Malov.

Da li je bezbedno uzimati melatonin svaki dan i postoje li neželjeni efekti?

Doktori Brendon Piters-Metjus i Bet Malov slažu se da je generalno bezbedno uzimati melatonin svake večeri, ali takođe potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je on i efikasan za sve oblike nesanice, a posebno ako pričamo o dugotrajnoj upotrebi.

– Melatonin većina ljudi koristi godinama – kaže doktor Metjus, koji preporučuje manje doza (1 do 3 miligrama po noći) melatonina, kako bi se sprečili neželjeni efekti koji obično uključuju više snova, noćne more ili jutarnju pospanost. Ako vas muče ovi neželjeni efekti, prestanite s uzimanjem melatonina i razgovarajte s lekarom o alternativama. (Pročitaj: Stručnjaci otkrivaju zašto imate toliko čudne snove tokom izolacije)

Da li se melatonin smatra bezbednim za sve?

Melatonin nije dobar za sve. Ne bi trebalo da uzimate melatonin ako ste trudni ili dojite, imate autoimuni poremećaj, napade panike ili depresiju. Ako imate dijabetes ili visok krvni pritisak, razgovarajte s lekarom pre nego što ga uzmete. A ukoliko uzimate bilo koji lek, proverite s lekarom da li ga melatonin neće možda učiniti manje efikasnim ili izazvati neželjene efekate.

Šta ako ne mogu da uzmem melatonin ili mi on ne pomaže?

Ako vam melatonin ne pomaže, ne reguliše spavanje, nakon nedelju ili dve redovne upotrebe, doktorka Malov preporučuje da se obratite lekaru kako bi vam predložio druge opcije.

– Takođe, obratite pažnju na vaše ostale navike. Ograničite unos kofeina u popodnevnim časovima, kao i alkohola, i ne gledajte u ekran najmanje 30 minuta pre spavanja – kaže ona.

Postoji mnogo načina da se stvore pogodni uslovi za dobar noćni san, bez obzira na to da li uzimate melatonin ili ne.

Držite svetla prigušena pre spavanja kako biste naveli telo da se opusti, a ako gledate TV uveče, proverite da li ste udaljeni makar dva metra od ekrana, jer plava svetlost koju emituje ekran može da vas spreči da utonete u san.

Svačije telo zaslužuje vreme odmora, zato je od presudnog značaja da izvršite neophodne izmene u svojim rutinama i rasporedu, kako biste mnogo lakše dospeli u „zemlju snova”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *