Pranje tepiha nikad nije bilo ovako jednostavno: 10 trikova za efikasnije i brže čišćenje!

Praktična žena

Postoje načini da čišćenje postane lakše i brže te da vam ne oduzima toliko vremena. Male promjene mogu vam značajno olakšati svakodnevni život…

ciscenje-tepiha

1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem sipajte decilitar vodke i naprskajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ispari i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova.

2. Plastične igračke i kockice

Mašina za pranje sudova može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod sudove. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirne), ali i tvrde dječije igračke poput kockica za slaganje. Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje stavljanje u ključalu vodu sa sapunicom, ribanje i prskanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti i one za osjetljivo donje rublje koje se mogu svuda kupiti) pa operite i osušite u mašini. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete uraditi sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije.

3. Umjesto ribanja mikrotalasne pećnice…

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrotalasnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite u pećnicu na 3 minuta i neka još ostane da odstoji barem još 5 minuta. Mikrotalasnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suvom krpom. Rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih ćoškova koje često previdite.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u nalepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječije sobe u dnevnu ili u kuhinju. Umjesto vode i sapuna, sa kojima ćete tokom ribanja napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrejte naljepnicu. Zagrijavajte oko jednog minuta. Zahvaljujući toplom ljepku bez problema ćete skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator se čini kao dobra ideja tokom ljetnjih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu.

Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator, uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini. Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerovatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite kese u kojima ćete odnijeti reciklažu, kupite malo veće kese za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu.

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primjetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu veša (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

Izvor: 24sata.hr

Podijeli sa prijateljima