PRAVILE SU GA NAŠE NANE I JAKO JE ZDRAV! DA LI ZNATE OD KOJEG VOĆA JE KOMPOT NAJBOLJI?

Zdravlje

Domaći svježe napravljeni kompot je uvijek bolja opcija u odnosu na kupovni sok ako se za pripremu koristi svježe ili smrznuto bobičasto voće, kažu stručnjaci.

Julija Čekonina je stručnjak iz oblasti nutricionizma i dijetologije i kaže da je kompot od bobičastog voća veoma dobar jer ovo voće sadrži najvažnije hranljive materije.

  • Bobice su izvor minerala. Sadrže vitamin C koji je neophodan za imunitet. Prilikom zamrzavanja i termičke obrade značajan dio ovog nutrijenta se gubi, što nije toliko loše jer je količina koju sadrže prije ovih procesa 2-3 puta veća od optimalnog dnevnog unosa. U 100 g svježeg šipka i ribizli nalazi se više od 200 odsto naše dnevne potrebe za vitaminom C – kaže Julija.

Vitamin C je najpoznatiji zaštitnik organizma od prehlada.

  • Mnoge bobice sadrže bioflavonoide koji povećavaju efikasnost vitamina C, važnog za prevenciju prehlade. Kompoti od voća i bobica imaju antiseptično dejstvo. Domaćim kompotima nije potrebno dodavati boje, arome ili konzervanse, što je veliki plus. Još jedan benefit ovih napitaka sa voćem jeste što sami kontrolišite unos šećera – od vas zavisi da li ćete ih zasladiti, a svakako je zdravije da to ne činite. Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuhate dugo – dovoljno je da voda samo jednom ‘baci ključ’ – napominje Čekonina.