Predmeti za ličnu higijenu koje menjate ređe nego što treba

Zanimljivosti

Svi mi znamo da, kako bismo održavali higijenu na maksimalnom nivou, moramo što češće da menjamo četkice za zube, peškire, posteljinu… Tačnije, sve one stvari na kojima se talože mrtve ćelije i bakterije.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-01.jpg

Ali, da li tačno znate na koliko vremena treba da se menjaju najčešće upotrebljavani predmeti?

Evo šta savetuju doktori:

Četke i češljevi

Zamena sa novim četkama zavisi od raznih faktora, na primer – od kakvih materijala su napravljene, ali i koliko često se koriste. U proseku, dermatolozi kažu da četke i češljevi treba da se menjaju na 6 do 12 meseci. Plus, ne treba da zaboravite da četke treba da perete jednom nedeljno.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-1.jpeg

Četkice za zube

Kako biste održavali oralnu higijenu morate češće da menjate četkice za zube koje koristite. Plus, ako se razbolite, isto tako, četkicu morate da bacite i da je zamenite novom.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-2.jpeg

Sunđer za tuširanje

Na ovom predmetu može da se nakupi mnogo bakterija i gljivica zbog vlažnosti, pa je dobro da ih redovno menjate i često perete. Posle tuširanja ih morate osušiti izvan vlažnosti u kupatilu. Nikada ih ne treba koristiti za intimne delove tela i morate ih dobro oprati ako ste se prethodno brijali.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-3.jpeg

Posteljina

Naravno da ne treba da bacate staru posteljinu, ali je jednom nedeljno morate zameniti novom, sveže opranom, jer se na njoj u toku noći nakupi mnogo mrtvih ćelija sa kože.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-4.jpeg

Brijači

Brijače je najbolje zameniti novim posle 5 do 7 upotreba, jer u suprotnom, ne samo što postanu tupi, već se na njima nakupljaju bakterije koje izazivaju iritaciju kože, a mogu da izazovu i upale.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-5.jpeg

Peškiri z tuširanje

Ne morate ih menjati posle svakog kupanja, ali je dobro da to uradite na svake 3 do 4 upotrebe i ako vidite da se peškir nije dobro osušio zbog vlažnosti u kupatilu.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-6.jpeg

Peškiri za ruke

Redovno pranje ruku ne znači da ponovo ne ostavljate bakterije na peškirima koje koristite za njihovo brisanje, plus vlažnost mokrih ruku može da izazove pojavu gljivica.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-7.jpeg

Peškiri za lice

Lice i vrat su mnogo osetljiviji od bilo kojeg drugog dela tela, pa za njih morate preduzeti dodatne mere brige.

predmeti-za-licnu-higijenu-koje-menjate-rede-nego-sto-treba-8.jpeg
Podijeli sa prijateljima