Uncategorized

PRIJE ČETIRI MJESECA JE PRESTALA PITI KAFU: EVO KAKO SE TO ODRAZILO NA NJENO TIJELO

Olivia White, 30-godišnjakinja je prije sedam godina počela piti kafu. Taj napitak ubrzo je postao neizostavan dio njenog života i osjećala je kao da bez njega ne može funkcionirati.

– Ono što nisam shvaćala je koliko je kafa utjecala na moje mentalno zdravlje tokom godina. Postala sam tjeskobna i imala problema sa spavanjem – napisala je White na svojoj web stranici.

Mama dvoje djece početkom marta odvažila se na drastičan korak. Izbacila je kofein iz dvoje prehrane te osjetila brojne prednosti poput veće koncentracije, boljeg sna i smanjene anksioznosti.

– Iako sam mislila da me kafa razbuđuje i pomaže mi bolje funkcionirati, događalo se suprotno. To sam shvatila tek kada sam je prestala piti. Sada sam puno fokusiranija – tvrdi.

Također, bolje spava. Počela je ranije odlaziti u krevet i ranije ustajati. To potkrjepljuju i stručnjaci koji zato savjetuju ne konzumirati kafu nakon 14 sati.

– Kofein ostaje u organizmu satima i zbog njega se možete boriti s nesanicom – kaže nutricionistica Jessica Sepel.

Olivia više nije tjeskobna, nema iznenadne promjene raspoloženja, povećan apetit, ni osjećaj nadutosti.

– Još jedna stvar je da ne osjećam glavobolje za koje sam doznala da su posljedica dehidracije. Kafu sam zamijenila biljnim čajevima i više nisam toliko dehidrirana – dodaje.

Na koncu, Olivia više nema znojne dlanove. Kaže da se više ne namjerava vraćati kafi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *