PRIRODNI NAČINI POMOĆU KOJIH MOŽETE IZBIJELITI ZUBE

Zdravlje

Iako su setovi za izbjeljivanje zuba odavno dostupni u većini apoteka, mnogi prirodni sastojci mogu pomoći u uklanjanju mrlja i zaštititi zubnu caklinu.

Isprobajte sljedeće metode:

Smanjite unos loših sastojaka

Hrana i piće koje sadrže tanine, poput vina i čaja, mogu “isprljati” zube. Kafa i tamni sokovi također su štetni. Kisela hrana uništava caklinu i mijenja boju zuba te zato trebate izbjegavati pretjeranu konzumaciju limuna i sličnih namirnica.

Stomatolozi preporučuju da nakon pojedenog obroka sačekate 30 minuta pa tek onda operete zube. Imajte na umu da pretjerano četkanje zuba isto tako uzrokuje štetu.

Naravno, pušenje izaziva propadanje zuba i bolesti desni pa se probajte riješiti ove loše navike.

“Oil pulling”

Ovaj termin označava ispiranje usta uljem kako bi uklonili prljavštinu i bakterije. Ne može biti adekvatna zamjena za upotrebu zubnog konca, ali neka istraživanja su pokazala da izbjeljuje zube. Zanimljivo je da se “oil pulling” koristi već hiljadama godina u sklopu tradicionale indijske medicine (Ayurveda). Koristite kokosovo, suncokretovo ili sezamovo ulje.

Koristite vodikov peroksid

Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom i četkajte zube 1-2 minute. Ovo bi trebali raditi samo povremeno. Vodikov peroksid može povećati osjetljivost zuba, pa nije pogodan za dugotrajnu upotrebu ili za ljude koji već imaju osjetljive zube.

Izbjeljivanje voćem

Papain i bromelain, koji enzimi koji se nalaze u papaji, odnosno ananasu, mogu pomoći u izbjeljivanju zuba.

Pravilna oralna higijena

Ona je najvažnija stvar koju osoba može učiniti kako bi spriječila žutilo na zubima. Redovno četkanje i čišćenje koncem štiti caklinu, njeguje desni i uklanja mrlje.

Ovo podrazumijeva:

  • Pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Pobrinite se da vam ono ne bude usputna radnja već nešto čemu ćete se zaista ispravno posvetiti. Dakle, četkajte ih kružnim pokretima u trajanju od dvije minute.
  • Korištenje paste sa fluorom. Iako se neki ljudi protive upotrebi fluora, stomatolozi smatraju da je on siguran i koristan za zube.
  • Koncem uklonite naslage između zuba.