PROČITAJTE ŠTA SE DOGAĐA U TIJELU KADA JEDETE ĐUMBIR

Zdravlje

Ako želite izgubiti kilograme u prehranu dodajte đumbir.

Ako ste ljubitelj azijske hrane vjerovatno se upoznati sa snažnim okusom đumbira. Kao glavni sastojak juha, variva, mesnih marinada i priloga, ova žuta biljka već dugo se koristi za poboljšanje zdravstvene komponente jela.

Stotinama se godina koristi kao ljekovito sredstvo u narodnoj medicini, ali što se zapravo događa s vašim tijelom kada jedete đumbir ili ga pijete u čaju?

Smanjuje upale i bolove

Đumbir je snažan protuupalni biljni korijen kojem se vjeruje stotinama godina. Kako objašnjava Lulu Ge, osnivačica tvrtke Elix, koja se bavi biljnom medicinom, đumbir se koristi za pomoć kod bolova mišića i drugih problema. Dakle, ako osjećate da se nešto događa u vašem tijelu, vrijedi eksperimentirati s đumbirom. “Bez obzira je li konzumiran kao čaj, jaka tinktura ili kao sastojak recepata, đumbir smanjuje razinu prostaglandina u tijelu, što rezultira ublažavanjem upale”, kaže Ge.

Pomaže pri mršavljenju

Trenerica Stephanie Mansour kaže da su studije pokazale kako đumbir pomaže u smanjenju tjelesne težine kao i snižavanju razine inzulina.  Njena najbolja preporuka za one koji možda ne uživaju u intenzivnom okusu je miješanje svježe naribanog đumbira u smoothie. 

Pomaže kod menstrualnih grčeva

Ge kaže kako je đumbir efektivan i kod ublažavanja menstrualnih grčeva.

  • Đumbir može biti koristan za ublažavanje menstrualnih grčeva kad se uzima na početku menstruacije, a njegovi se učinci pojačavaju sinergijskim kombiniranjem s drugim adaptogenima i biljem – kaže ona.

Pomaže probavnom sustavu

Ge tvrdi kako je, iako malen, đumbir moćan i sadrži spojeve koji potiču i poboljšavaju probavu. Zapravo može pomoći u ublažavanju problematičnih simptoma sindroma iritabilnog crijeva, dispepsije, probavnih smetnji i jutarnjih mučnina.

  • Zahvaljujući jedinstvenoj ravnoteži prirodnih ulja, uključujući gingerol, najaktivniji spoj koji se nalazi u đumbiru, mogli biste primijetiti smanjenje mučnine i nelagode tijekom konzumiranja đumbira – dodaje ona.

Ojačava imunološki sisitem

Kao što Ge objašnjava, đumbir ne pomaže samo kod prehlade, već je dokazano da štiti od raka jer se bori protiv slobodnih radikala u našem tijelu.

– U svom sirovom obliku također je poznato da pomaže u poboljšanju cirkulacije i može smanjiti razinu holesterola i rizik od srčanih bolesti –  dodaje ona.

Može uzrokovati vjetrove

Možda nije ugodnog mirisa, ali je zdravo. Budući da je zarobljeni plin u našem gornjem dijelu želuca neugodan i može uzrokovati nadutost, žvakanje đumbira ili uzimanje dodatka đumbira može ublažiti pritisak.

To je zato što đumbir ubrzava pražnjenje želuca, omogućujući vam glatku probavu hrane, kaže Mansour.

  • Čak i ako ne patite od probavne smetnje, đumbir vam svejedno može pomoći da budete redovni – dodaje ona.