PROFESIONALNI FRIZERI OTKRILI – SVE VRIJEME POGREŠNO PEREMO KOSU: Zbog 1 greške se mnogo brže masti i izgleda “slepljeno”

Ljepota i moda

Ritual pranja kose za većinu žena izgleda ovako – dva puta se šamponira, potom stavlja regenerator, sačeka koji minut i zatim se ispere.

Međutim, sada frizeri otkrivaju da postoji mnogo bolji način uz koji kosa neće biti slijepljena, manje će se mastiti i generalno će biti zdravija i bujnija. Trik je samo da se zamijeni redoslijed upotrebe regeneratora i šampona. 


Dakle, prvo se nanosi “omekšivač” za kosu, a zatim šamponira dva puta (ili jednom ako je perete svakodnevno). 

Suština ovakvog pranja kose je u tome da se prvo regenerator dobro ispere, što za posljedicu ima kosu koja je većeg volumena, odnosno nije slijepljena. Zadatak regeneratora je da njeguje kosu i njene kutikule, zbog čega se ovakav redoslijed posebno preporučuje osobama koje imaju tanku kosu, kao i onima čije se vlasište brzo masti.

Upravo ta grupa ljudi često izbjegava da nanosi regenerator, jer smatra da mu on dodatno zamašćuje vlasište. Kako frizeri ističu, to je velika greška jer je upravo ovaj preparat zaslužan za negu vlasi i sprječava je da bude suha, krta i lomljiva.

“Tehnika obrnutog pranja ima brojne prednosti za kosu, prije svega jer stvara drugačiju teksturu i kosi daje na volumenu”, objasnili su profesionalni frizeri.i dodali da je ova tehnika dobra jer hidratacija vlasi prije šamponiranja može biti odličan način da se kutikule kose oporave, što kosi omogućuje da izgleda mnogo zdravije.