Uncategorized

PRORJEĐIVANJE OBRVA NA KRAJEVIMA MOŽE BITI I SIMPTOM BOLESTI, EVO KOJE

Prorjeđivanje obrva i njihovo skraćivanje na krajevima čest je simptom i hipo i hipertiroze, jer bolesti štitne žlijezde utiču na rad hormona koji upravlja i rastom dlaka na tijelu.

Pixabay

Kao i svaka druga stvar na našem tijelu, obrve imaju svoju funkciju, a promjene na njima mogu biti znak da nešto ne funkcioniše u organizmu. Zato ako primjetite da su vam se obrve ozbiljno prorijedile ili potpuno nestaju na vanjskim krajevima, trebalo bi da se obratite ljekaru, savjetuju stručnjaci.

Razlog tome nije briga za estetiku, već sumnja u poremećaj hormona koji vlada tijelom i uzrokuje opadanje dlačica na tom tačno određenom dijelu lica, a povezuje se s problemima u poremećaju štitne žlijezde.

Naime, kod hipotireoze, a rijeđe kod hipertireoze, ljekari su primjetili kako i kod muških i kod ženskih pacijenata dolazi do javljanja ovog simptoma, najčešće znatno prije nego što se uoče drugi znakovi poremećaja štitne žlijezde, piše Medical News.

Tek mjesecima nakon toga mogu uslijediti promjene u težini, malaksalost, opadanje kose, lupanje srca i pucanje noktiju, ali sve bi se moglo na vrijeme spriječiti da se poremećaj u radu štitne žlijezde otkrije ranije, pa se na vrijeme daje terapija, objašnjavaju endokrinolozi.

U današnje doba, kada su autoimune bolesti generalno, pa tako i poremećaj štitne žlijezde sve češći, važno je voditi računa o zdravlju i ne ignorisati simptome.

Postavljanje dijagnoze

Najčešće metode utvrđivanja bolesti je analiza hormonaštitne žlijezde u krvi. Ako hormoni nisu u redu, tada se obavlja ultrazvuk štitne žlijezde. Kod prisutnih čvorova u tkivu štitne žlijezde radi se punkcija čvorova. U nekim slučajevima problem prolazi sam od sebe, dok je u većini slučajeva potrebna terapija lijekovima.

Kod postojanja čvorova kao i kod hipertireoze, koja se ne može kontrolisati duže vrijeme, pristupa se operaciji štitne žlijezde ili zračenju radioaktivnim jodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *