Protiv virusa: Sitnica koja pomaže, a često je zaboravljamo

ZdravljeI dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama

Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svjež vazduh.


Slabo provjetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosola, čestica koje ”lebde” u vazduhu, objašnjava direktor odjeljenjaa infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.”Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri”, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Provjetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta, prenosi agencija Hina.