RASKOPČALI STE PANTALONE POSLIJE RUČKA: NAPRAVILI STE KOBNU GREŠKU

Zdravlje

Obroci u toku dana rutina su za svakog od nas.

Pixabay

Osim što nam obezbjeđuju energiju, oni su i izvor zdravlja koje nam je neophodno.

Često se međutim događa da nesvjesno neki od vas praktikuju određeni vid ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može da ugrozi vaše zdravlje.

Kako bi vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista škodljive oblike ponašanja neposredno nakon jela, istaknućemo šta je to što ne treba da radite:

KONZUMIRANJE CIGARETA

Vjerovatno ste svjesni posljedica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće a tiče se konzumiranja cigareta neposredno nakon jela.

Pušenje nakno što ste završili sa obrokom povećava šanse za oboljenjem od kancera za 10 puta.

KONZUMIRANJE VOĆA

Ako jedete voće odmah nakon što ste završili sa doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat vremena prije sljedećeg obroka.

ISPIJANJE ČAJA

Ispijanje čaja nakon obroka je navika karakteristična za brojne kulture. Međutim stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje.

Listovi čaja sadrže visok nivo kiseline koja dovodi do toga da se proteini iz hrane koju konzumiramo stvrdnjavaju i samim tim vam otežavaju varenje.

OTKOPČAVANJE KAIŠA

Kada olabavite kaiš na pantalonama, nakon što ste se pošteno najeli, prividno sebi olakšavate.

Ova navika međutim dovodi do uvrtanja crijeva i začepljenja koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

KUPANJE

Odlazak na kupanje poslije obroka nikako nije preporučljiv jer dovodi do povećanja protoka krvi u tijelu, naročito u predjelu ruku i nogu.

Pixabay

Samim tim količina krvi koja je potrebna u predjelu zeluca da bi se hrana varila je manja, i varenje je otežano, piše Ženskimagazin.rs.

ŠETNJA

Iako stara izreka kaže da je potrebno preći sto koraka nakon obroka kako biste doživjeli sto ljeta, to zapravo nije tačno.

Fena

Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća sa apsorbovanjem hranljivih sastojaka iz hrane koju ste upravo unijeli u organizam. Poželjno je otići u šetnju sat vremena nakon jela.

SPAVANJE

Spavanje je takođe loš potez nakon jela, jer na taj način sistem za varenje ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava.

Hrana koja se pravilno ne svari izazova nadutost i stomačne tegobe.

Podijeli sa prijateljima