RAZLOZI ZAŠTO JE DOBRO JESTI LJUBIČASTE NAMIRNICE

Zdravlje

Kada razmišljate o hrani, ljubičasta sigurno nije prva boja koje se sjetite, ali kada je naše zdravlje u pitanju, ljubičaste namirnice donose niz prednosti, tvrde stručnjaci.

Ako želite da popravite određene aspekte zdravlja, da se dobro osjećate ili samo da se relaksirate, moćne ljubičaste namirnice i te kako će vam biti od pomoći.

Iako ovakva hrana možda nije svakodnevna na vašem jelovniku, za cijeli organizam je dobro birati ljubičasto, evo i zašto.

Ljubičastu boju namirnice duguju pigmentu zvanom antocijanin, koji je snažan antioksidans i zaštitnik koji pomaže u smanjenu rizika od raka, jača pamćenje i doprinosi zdravom starenju. 

Ljubičasto voće i povrće bogato je flavonoidima, odnosno jednima od najmoćnijih fitohemikalija. Flavonoidi su dobri za srce, kardiovaskularni sistem i snižavaju rizik od srčanih bolesti.

Čak i biljke ljubičaste boje, poput lavande, povoljno djeluju na vaše zdravlje. Osim divnog mirisa koji lavanda dodaje proizvodima za njegu kose i kože, ova biljka popravlja cirkulaciju i smanjuje tjeskobu, nesanicu i depresiju.