Uncategorized

SA UNOSOM VITAMINA D TREBA BITI OPREZAN: Može da naruši zdravlje u OVIM situacijama!

Važno je znati.

Svi smo upoznati sa benfitima koje vitamin D ima za naš organizam, ali ukoliko se preporučena doza ne poštuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema

Vitamin D se u najvećoj meri dobija prilikom zračena sunca, ali ga je moguće pronaći i u određenim naminicama i u suplementima koji se u ovom periodu koriste više nego inače.

Vitamin D je od izuzetne važnosti za jačanje imuniteta, ali i za mnoge druge funkcije u organizmu. Međutim, preporučen način upotrebe se mora poštovati, jer u suprotnom dolazi do komplikacija.

Ovaj vitamin se dugo zadržava u telu i polako se oslobađa iz krvotoka, pa tako loši efekti velike doze mogu trajati i nekoliko meseci nakon korišćenja suplemenata.

Ono što je najvažnije, ljudi ne mogu da dostignu opasno visok nivo vitamina D samim izlaganjem Suncu. Toksični efekti mogu biti izazvani isključivo prekomernom upotrebom suplemenata.

Evo koji znaci ukazuju da ste preterali sa vitaminom D:

Jedan od pokazatelja može biti zatvor ili opstipacija. Ona nastaje kao posledica hiperkalcemije, stanja kad se u krvi nađe velika količina kalcijuma, za koje je odgovoran veliki unos vitamina D.

Vitamin D je koristan i pomaže organizmu u apsorpciji i korišćenju kalcijuma. Međutim, previše kalcijuma nije dobro. S druge strane, može se javiti i dijareja. 

U časopisu “Pediatric Endocrinology and Metabolism”, objavljeno je da je osoba hospitalizovana nakon velikih bolova u stomaku. Rezultati su pokazali da je razlog bio toksična reakcija izazvana upravo ovim vitaminom.

Lekari upozoravaju: – Pri upotrebi vitamina D se moraju poštovati uputstva. Ovaj vitamin je moćan u izgradnji jakog imuniteta, ali upotreba na sopstvenu ruku može da ima ozbiljne posledice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *