Simptomi koji otkrivaju da morate prekontrolisati štitnu žlijezdu…

Zdravlje

Svi smo čuli za štitnu žlijezdu, a šta je ona zapravo?

“Glavna funkcija štitne žlijezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Oni su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se dešavaju u svim organima i tkivima”, pojasnio je dr med. Josip Staničić, specijalista nuklearne medicine.

Prema pisanju Američke organizacije za štitnjaču, zdrava štitna žlijezda proizvodnjom hormona pomaže tijelu pri korištenju energije, zagrijavanja te podržava pravilan rad mozga, srca i mišića…

Simptomi se javljaju kad ona ne funkcioniše pravilno, što je indikacija da morate posjetiti ljekara.

Hipotireoza – simptomi

Prema riječima dr Elizabeth Pearce, doktorice iz Američke asocijacije za štitnu žlijezdu, klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, “maglicu u glavi”, suhoću kože ili debljanje… Amerika bilježi oko 5 posto pojave ovog stanja kod cijelokupne populacije, a češće se javlja kod muškaraca, a pojavnost se pojačava s godinama.

Hipertireoza – simptomi

Previše aktivna štitnjača će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature, neredovan menstrualni ciklus, poteškoće sa spavanjem i gubitak kilograma. Ovo stanje nije toliko često, pa se u Americi bilježi jedan posto pacijenata. Ako ste primijetili samo jedan od ovih simptoma, ne mora značiti da imate problema sa štitnom žlijezdom.

“Važno je znati da su svi spomenuti simptomi nisu baš specifični za štitnjaču, ali ako ste primijetili baš sve, onda je vrijeme da posjetite ljekara”, zaključuje dr Pearce.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images