Simptomi raka vrata maternice nespecifični su, a obavezno obratite pažnju na 5 izdvojenih

Zdravlje

Treće subote u siječnju, 18. siječnja 2020. obilježava se 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i 14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice koji se ove godine obilježava od 20. do 26. siječnja 2020.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice.

Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Foto: Shutterstock

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze? Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Zašto biser mudrosti? Biser mudrost, „pearl of wisdom“ simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Epidemiološki podaci

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). U posljednih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studiji o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji  za žene u dobi od 20 do 64 godine. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnoga Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine. U 2020. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

Velika uloga cijepljenja

Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola osigurana pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim).

U Hrvatskoj je na dan 31.12.2019. bilo ugovoreno 278 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena (ginekoloških timova), ali dio su timovi bez nositelja (ginekologa), te je broj specijalista ginekologa koji provode preglede za toliko manji, jer se u timovima bez nositelja obično izmjenjuju ginekolozi iz bolnica ili drugih ordinacija.

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima i cjepljenje protiv HPV-a koje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole. Nažalost, s odazivom na cijepljenje protiv HPV-a nismo u potpunosti zadovoljni, i planiraju se poboljšanja u ovom području.

Ovogodišnji Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se, s ciljem podizanja svijesti javnosti i stručnjaka, obilježiti javnozdravstvenom tribinom 23. siječnja u Virovitici, te brojnim prigodnim aktivnostima diljem Hrvatske.

VAŽNE PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD HPV-A I RAKA VRATA MATERNICE:

 • Educiraj se o svome zdravlju
 • Zaštiti svoje spolno zdravlje
 • Cijepi se protiv HPV-a
 • Za žene: Odlazi redovito na ginekološke preglede
 • Jedi što više voća i povrća
 • Redovito se bavi tjelovježbom
 • Ne puši i ne konzumiraj alkohol

Predstadiji obično nemaju nikakve simptome. Ako primijetite neke od spomenutih simptoma, dogovorite ginekološki pregled.

Uznapredovale stadije prate:

 1. nepravilno krvarenje
 2. krvarenje između dva menstrualna ciklusa
 3. krvarenje nakon spolnog odnosa
 4. neuobičajen iscjedak
 5. bolovi u donjem dijelu trbuha