SJEME GREJPFRUTA POMAŽE PRI LIJEČENJU OSAM VRSTA BOLESTI: OVO JE ČIST DAR PRIRODE LJUDIMA!

Zdravlje

Svi smo upoznati sa zdravstvenim prednostima konzumiranja grejpfruta, ali da li ste znali da je sjeme ove voćke isto tako ljekovito?

Iz sjemena grejpa se cijedi ekstrakt koji ima ljekovita svojstva. Ekstrakt sjemena grejpa se koristi u domaćinstvu (sprječava razvoj plesni i bakterija, dezinfikuje vodu, bori se protiv parazita i mikroba u stočnoj hrani), ali i za ličnu higijenu.

Među korisnim kvalitetima semena grejpa su: antioksidant, antiinflamatorno, antimikrobno. Navedena ljekovita svojstva proizvoda omogućavaju da se ekstrakt sjemenki grejpa smatra univerzalnim prirodnim lijekom protiv širokog spektra bolesti.

1. Za varenje – Značajan dio digestivnih poremećaja uzrokovan je brzim razvojem patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Sa ovim patologijama, antimikrobne sposobnosti sjemena grejpa će pomoći, prenosi Kurir.rs.

2. Protiv infekcija – Stručnjaci primjećuju pozitivan efekat sjemena grejpa u liječenju infekcija urinarnog trakta. 5-6 sjemenki, ako se uzimaju 3 puta dnevno, ekvivalentno su efektu antibakterijskih lijekova.

3. Kandida raste u digestivnom traktu, uzrokujući digestivne patologije. Ekstrakt sjemenki grejpa pokazao se efikasnim u ubijanju kandide. Proizvod se također koristi za liječenje gljivica na noktima. Ekstrakt se uzima oralno (prvo se morate obratiti ljekaru) i primijeniti na problematično područje. Rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Alternative and Complementary Medicine, ukazuju da ovaj ekstrakt ubija do 800 sojeva virusa i bakterija, 100 sojeva gljivica i raznih parazita.

4. Za holesterol – Antioksidanti sadržani u ovim sjemenkama održavaju “dobar” holesterol i smanjuju “loši” holesterol, oni služe kao dobra prevencija kardiovaskularnih patologija kao što su srčani udar, moždani udar i ateroskleroza.

4. Za dijabetes – Za pacijente sa dijabetesom tipa II, prisustvo antioksidansa nazvanog naringenin u ovim sjemenu je izuzetno korisno, što povećava osjetljivost ćelija na insulin. Ovaj antioksidans doprinosi korekciji težine koja je potrebna mnogim dijabetičarima.

5. Inhibitori određenih vrsta karcinoma – Liminoidi koji se nalaze u sjemenkama grejpa sprječavaju napredovanje određenih vrsta karcinoma. Ove bioaktivne supstance iz grupe fitonutrijenata stimulišu “loše” ćelije da se unište bez oštećenja “dobrih” ćelija.

6. Za mršavljenje –  Sjeme grejpa aktiviraju metabolizam i koriguje apetit, blagotvorno djelujući na proces mršavljenja.

7. Protiv gingivitisa – Kao prirodni antibiotik, ekstrakt sjemenki grejpa koristi se u liječenju bolesti desni. U profilaktičke svrhe i za liječenje gingivitisa, sjeme treba slomiti i utrljati u desni.

8. U kozmetici – Sjeme grejpa koriste se za njegu i zaštitu kože pomoću njihovih sastavnih supstanci, i to: linolne kiseline, vitamina E, flavonoida, procijanidina. Procijanidini štite ćelije epiderme od oksidativnog stresa, povećavaju elastičnost i inhibiraju neželjeno starenje. Sjeme grejpa je pokazao efikasnost u liječenju dermatoloških oboljenja izazvanih bakterijama, virusima itd. Sjeme grejpa može pomoći kod akni, ekcema, kandidijaze, bradavica, pa čak i lišajeva. Navedeni proizvod pomaže u jačanju korijena kose, bori se protiv peruti, blagotvorno djeluje na rast kose.