SLUŠAJTE SVOJE TELO I REAGUJTE! Otkriveni prvi SIMPTOMI RAKA GUŠTERAČE! Ako ih primetite, HITNO KOD LEKARA!

Zdravlje

Ovaj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma zato što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlečenje veće i optimističnije. Ali, ovi simptomi bi nam mogli ukazati da nešto nije u redu.

Kako starimo tako postajemo boležljiviji i mudriji. Već unapred možemo pretpostaviti kada će nas zaboleti glava, kada smo dobili temperaturu, a kada “pokupili” neki virus. Žene su k tome još vešte otkrivanju gljivične infekcije intimne zone, dolasku promene vremena i menstruacije, a muškarci, na primer, upali uha. Ali, o gušterači retko ko od nas razmišlja.

Jedan je to od organa za koji znamo da ga imamo, ali se njime ne opterećujemo. Verovatno vam je poznata i njegova funkcija koja uključuje probavljanje hrane i kontrolu nivoa šećera u krvi. Ipak, uprkos tome, da je neko ne spomene s vremena na vreme, sami se gušterače ne bismo setili godinama. Osim kada nastanu problemi.

Održava se na ceo organizam

Naime, sve dok ona obavlja svoj posao, sve je u redu. Ali, u trenutku kada počne “otkazivati poslušnost”, to se može odraziti na ceo organizam.

Iako je rak gušterače najčešći kod osoba starijih od šezdeset godina, nije isključeno da se pojavi i kod mlađih. Baš naprotiv, ova granica proteklih se godina počela spuštati, pa smo svjedoci slučajeva kada su od ovog raka oboljele i osobe u dvadesetima.

A najgori deo u celoj priči oko raka gušterače jeste taj da upravo taj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma.

Tome je razlog što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje veće i optimističnije.

Zašto ga je teško otkriti?

Gušterača je smeštena duboko unutar tela, iza želuca, ima svega petnaestak centimetara, pa je promjene na njoj teško videti ili osetiti. Takođe, simptome su ljudi skloni da igniorišu sve dok se rak gušterače ne proširi na okolne organe. Iz tog razloga vrlo je važno slušati svoje telo i reagovati kad primetimo da naš organizam više ne radi kako je nekad radio.

Ovih 8 simptoma razlog su da posetite lekara.

Koža i oči žućkaste su boje

Kada koža i beonjače postanu žućkasti, to nije dobro. U nikojem slučaju. Naravno, ovi simptomi mogu ukazivati i na druga oboljenja. Pored raka gušterače, to su problemi vezani uz alkohol i otkazivanje jetre. Razlog “žutilu” je taj da se rak gušterače obično počne razvijati na njegovoj “glavi”, koja je smještena u blizini žučnog kanala. Tumor vrši pritisak na žučni kanal, a on zbog toga ne uspijeva prenijeti žuč iz jetre i žučne vrećice kroz gušteraču do tankog crijeva. Također, žuč u ovom slučaju ne može ukloniti bilirubin, normalni otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, pa uslijed povišenih bilirubina dolazi do pojave žutice i žutih bjeloočnica.

Boja očiju
Boja očijufoto: Profimedia

Sve vas svrbi

Rublje perete istim sredstvima kao i ranije, ne nosite odjeću koju ste upravo kupili bez da je prethodno operete, niste alergični na hranu, grinje, pelud, dlaku kućnih ljubimaca…, ne patite od dermatitisa ili psorijaze… no svejedno vas odjednom svrbi koža!? Prekomjerni svrab po cijelom tijelu rani je znak koji tijelo šalje u slučaju žutice i raka gušterače. Kako se bilirubin nakuplja u krvi, pa i u koži, uzrokuje svrab i prije nego koža postane žuta. Javite se lekaru!

Mokraća vam je tamnije, smeđe boje

Ovaj simptom također je povezan sa žući. Iako tamnija mokraća može biti znak dehidracije, također može biti i jedan od prvih znakova žutice. Naime, kako tumor gušterače uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećava razinu bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Napravite test, povećajte unos vode i vodite brigu da pijete dovoljno tekućine. Ako ni tada mokraća ne postane normalne boje, posjetite liječnika.

Izgledate kao da ste trudni

Nadimanje nakon obilnog obroka, ili, kod žena, u predmenstrualnoj fazi, potpuno je normalna pojava. Međutim, ako se takvo stanje pojavilo odjednom i traje već danima – to je razlog za reakciju. Naime, nije normalno da izgledate kao da ste u četvrtom mjesecu trudnoće, osim ako tome nisu razlog pretilost ili, doista, trudnoća.

Do toga dolazi zato što rak gušterače raste i gura okolne organe koji onda rastežu trbuh. Iako su i muškarci i žene skloni ignoriranju ovog simptoma, ovakvu pojavu ne treba prešutjeti liječniku. Treba znati i kako je nadimanje jedan od ranih simptoma raka jajnika.

Ako dođu odjednom i ponavljaju se bez posebnog razloga, bol u trbuhu i bol u donjem dijelu leđa razlog su za posjet liječniku.

Često vas bez razloga boli stomak

Kada nekog od nas nije boleo stomak? I ništa strašno se nije dogodilo, zar ne? Osim što smo možda češće posećivali toalet… No, bol u stomaku takođe se nalazi na listi ranih simptoma ovog zloćudnog karcinoma. Zbog svog specifičnog položaja, rak na gušterači može uzrokovati bol u stomaku bez nekog posebnog razloga. Primijetite li da vam se to događa često, svakako je razlog da posetite lekara.

Bol u stomaku
Bol u stomakufoto: Profimedia, Ilustracija

Nemate apetita, a niste jeli

Ako primetite da slabo jedete, a niste siti ili, pak, da vas odjednom ne privlači vaša omiljena hrana, već vam se na sam spomen jela javlja mučnina – posetite lekara. Nedostatak apetita može biti simptom mnogih bolesti, pa i onih zloćudnih te je potrebno odmah reagovati. Kod raka gušterače nedostatak apetita javlja se zato što tumor počinje pritiskati želudac, koji iz tog razloga ima osjećaj “punine”, iako je prazan.

Neočekivano gubite na težini

Niste na dijeti, ne trenirate ništa više ili jače nego inače, a nije baš i da pazite što jedete!? Uprkos tome, počeli ste gubiti na težini i to onako – baš, baš. Rak gušterače koji uzrokuje gubitak apetita može dovesti do naglog i velikog gubitka težine. Točnije, više od 5 posto ukupne telesne težine u roku od šest mjeseci. Ako je tako, posjetite lekara.

Boli vas u donjem delu leđa

Kao što se vidi od napred (nadimanjem u trbuhu), tako se rak gušterače može “videti” i od iza tako što vas odjednom, bez posebnog razloga, boli kičma, odnosno donji dio leđa. Naime, kako raste, već smo rekli, rak gušterače počinje gurati okolne organe. Ti organi počnu raditi pritisak na kičmu i leđne mišiće, uzrokujući konstantnu tupu bol. Ovaj simptom posebno su sklone da ignorišu žene, koje kičma i inače boli pre i za veme menstruacije.

Bol u leđima
Bol u leđima