SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU ZIMI: Devet savjeta koji će vam sačuvati novac

ZanimljivostiSezona grijanja je odavno počela i sve nas zanima kako da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju.

Postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći da smanjite račun ili bar da ga u narednim mjesecima zadržite na ovim nivoima.

Taktika ima “mali milion” i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporete i rerne, frižidere, zamrzivače itd.) Na primjer, oni koji se dogrijavaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Sa druge strane, “male stvari” kao što je korišćenje štedljivih sijalica, te vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u trošku.
 
TA peć
 
Može li TA peć da nam uštedi i smanji račun za struju?

Jedan od najlakših i najkomfornijih načina za grijanje jeste na struju, ali ono nije i najekonomičnije. Oni koji koriste TA peć treba da znaju da mogu uštedjeti ako je uključuju noću kada je struja jeftinija. Tako ona sakuplja toplotnu enrgiju po nižoj tarifi a “prazni” se kada vam je potrebno grijanje i kada je tarifa veća.

TA peć smije da bude previša mala za prostoriju jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspjela da sakupi. Recimo, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

S druge strane, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da riješite problem.

Provjerite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zamijeniti ih.

Sljedeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je ljepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promijeni oblika ne odoljevaju ni drugi materijali.


Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Napunite veš mašinu

Uvijek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savjet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

Pazite na temperaturu u frižideru

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Gasite sijalice

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

Bojler palite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrijavanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Isključujte uređaje

Kada ih ne koristite, npr. računar, obavezno ga isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

Izvadite punjače i uređaje iz utičnica

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje.

Efikasniji način ventilacije

Način na koji provetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svjež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno “pobjegne” iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrijavate.

Kadu zamijenite tušem

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

Novi.ba/Alo.rs