SRPSKI DOKTOR OTKRIVA: U Nemačkoj prave LEK koji može da spreči širenje korone, EVO O ČEMU SE RADI!

Zdravlje

Imunolog i doktor molekularne biologije Slavoljub Milošević, koji radi kao direktor tehnološkog razvoja jedne nemačke biotehnološke kompanije, analizirao je molekularne mehanizme infekcije i razliku koronavirusa u odnosu na ostale.

Na osnovu toga je napisao projekat za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje kod pacijenata sa jako izraženim simptomima.

Slavoljub Milošević za RTS kaže da je pronalaženje terapije i vakcine za aktuelnu pandemiju esencijalno za čovečanstvo u celini.

  • Ja se bavim humano molekularnom imunologijom i molekularnom genetikom i genetskim inžinjeringom i samim tim virusologijom koja je neodvojivi deo, jer se virusi koriste kao sredstva da se ljudske ćelije genetski modifikuju – rekao je Milošević.

Što se tiče koronavirusa, kaže da je po grupama analizirao molekularne mehanizme infekcije i razliku ovog virusa u odnosu na ostale viruse, kako virus inficira ćeliju, kako i na koji način ulazi u ćeliju i na koji način oslobađa virusnu supstancu unutar ćelije.

  • Na osnovu toga sam napisao jedan projekat koji se odnosi na neutralizaciju ili za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje virusa u pacijentima sa jako izraženim simptomima – objasnio je Milošević.
  • To je jedan agens koji se naziva nukovag i blokira receptor virusa unutar pacijenta tako da kod pacijenta koji je već inficiran dolazi do pada količine virusa što pomaže imunom sistemu da ga eliminiše. Taj agens je trenutno u fazi testiranja u Nemačkoj u Erlegenu – dodao je.

Zašto je došlo do porasta broja zaraženih u Nemačkoj

Govoreći o najavljenom zatvaranju Nemačke, kaže da od ponedeljka stupaju na snagu drastičnije mere koje je nemačka vlada nazvala “lajt lokdaun”.

  • Međutim, ja bih ih nazvao drastičnim merama i to je sprečavanje kontakata čak i u privatnim prostorijama sa više od 10 osoba koje potiču iz najviše dve porodice, ograničavanje putovanja, zatvaranje restorana, sportskih ustanova – rekao je Milošević.

Ukazao je da industrija ostaje da radi s tim što je poslodavac dužan da garantuje higijenska pravila. Naveo je da škole i vrtići ostaju otvoreni.

  • Ja bih rekao da su to prilično drastične mere ograničavanja društvenog života – naglašava Milošević.

Više od 15.000 građana Nemačke je novoobolelo. Na pitanje odakle tako veliki broj zaraženih u zemlji koja ima razvijen zdravstveni sistem i smatra se zemljom disciplinovanih građana, Milošević kaže da je nekoliko faktora uticalo na gotovo eksponencijalni porast broja zaraženih.

  • Prvo, to su meteorološki uslovi jer hladna, vlažna klima u kombinaciji sa čestim boravkom u kući i zatvorenim prostorima pogoduje širenju virusa. Drugo, posle letnjeg skoro eliminisanja virusa ljudi su postali umorni od ograničenja i počeli su da ne poštuju pravila o distanciranju – ističe Milošević.
  • Većina tih “hot spotova” potiče od privatnih skupova. Nemačka jeste zemlja disciplinovih građana, ali trenutno i građana umornih od ograničenja. Razvijen zdravstveni sistem ne može, nažalost, da spreči infekciju – zaključio je Milošević.

Slavoljub Milošević je dobitnik najprestižnijih nemačkih nagrada, a po završetku molekularne biologije na našem Univerzitetu, vratio se u Kruševac i tri godine bio bez posla. Danas je potpredsednik biotehnološke kompanije “Medigene”, a doktorirao je kod najcenjenijih nemačkih imunologa.