Uncategorized

Šta je kardio trening i zašto je bitan?

Kardio-vježbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorijevanje masnoća, ali su ujedno dobre i za cjelokupno zdravlje organizma

Kardio-vježbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorijevanje masnoća, ali su ujedno dobre i za cjelokupno zdravlje organizma. Takođe, ako dugo niste vježbali, i nemate snage za druge treninge, kardio trening uvijek možete prilagoditi svojim mogućnostima.

Kardio trening podrazumijeva bilo koju vrstu vježbanja gde srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorimo o kardio ili aerobnom treningu.

Najčešće kardio vježbe su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca. Naravno, možete napraviti kombinaciju ovih aktivnosti, ali bitno je da trening traje od 30 do 60 minuta.

Sa kardio trenigom je najbolje početi ujutro i tako ćete podstaći organizam da ubrzano sagorijeva kalorije u toku cijelog dana. Za jutarnji kardio trening važno da bude niskog intenziteta – piše Ljepota&Zdravlje.ba.

Kardio vježbama ubrzavate metabolizam, jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Kardio vježbe povećavaju priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju. Takođe, doprinose smanjenju stresa i jačanju imunološkog sistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *