ŠTA SE SADI U OKTOBRU: POSADITE SADA, UŽIVAJTE NA PROLJEĆE

Zanimljivosti

Jesenja bašta umije da bude blagotvornija od ljetnje.

Ilustracija

Definitivno zahteva manje muke od ljetnje. Nema zalijevanja,  a ni plevljenja.

Evo šta sve možete da posijete i posadite u oktobru da biste mogli da uživate u plodovima tokom ranog proljeća:

Bijeli luk

Riječ je o jednoj od najstarijih gajenih biljaka. Bijeli luk se pominje još u kineskim zapisima od prije 5.000 godina.

Optimalni rok za sadnju bijelog luka je druga polovina oktobra. Kako je sjemenski bijeli luk podložan izazivačima bolesti, stručnjaci preporučuju da se za sadnju koristi isključivo sertifikovan materijal. Bijeli luk voli plodnu, rastresitu zemlju sa dovoljno vlage. Također, važno je znati da najbolje uspjeva poslije krompira, kupusnjača, mrkve, tikvica, salate i krastavca.

Crni luk

Crni luk u jesen možete posaditi iz rasada i sadnjom arpadžika. Iz rasada, sadi se početkom oktobra, kada rasad ima 3-4 lista. Da dobijete mladi luk u proljeće, sadnja arpadžika može da se obavi i u oktobru. Postoji nekoliko vrsta crnog luka, a omiljena jesenja sorta je srebrnjak, koji se izuzetno lako može gajiti u jesenjem periodu jer je otporan na hladnoću.

Grašak

Pixabay

Jesenjom sjetvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je sredina oktobra, odnosno druga polovina oktobra. Za sadnju u ovom periodu treba odabrati sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda jer tako neće doći do oštećenja biljaka.

Peršun

Peršun najbolje rezultate daje ako se sadi iz rasada, a idealno vrijeme da posadite rasad u zemlju su oktobar i novembar. Na otvorenom polju, peršun se gaji zbog korena, a u zatvorenom zbog lišća. Peršun je vrlo otporna biljka i može da izdrži mraz i temperaturu čak do minus 20 stepeni. Gajenje peršuna u bašti je pravi izbor za jesenje dane, a sve o uzgoju peršuna možete saznati kroz savjete za uspješno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku.

Oktobar je pravo vrijeme da se posadi i jesenje cveće. Postoji mnogo vrsta koje možete posaditi u jesen, a koje će početi da cvjetaju u rano proljeće.

Lukovice

U oktobru možete posaditi lukovice poput zumbula, narcisa, lala, visibabe i anemona. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvijećem, ispod drveća ili na travnjacima.

Lukovice imaju podzemne organe koji im omogućavaju da opstanu u različitim vremenskim uslovima, jer im služe kao skladišta za hranu. Zemljište je potrebno da bude rastresito i propusno i neophodno je ukloniti sav korov.