Šta se zapravo događa u vašem telu kada progutate žvakaću gumu?

Zdravlje

Ljudsko telo je čudesno na više načina. Uzmite u obzir činjenicu da može da proizvede milione krvnih ćelija u roku od 60 sekundi.

Foto: Shutterstock

Ipak, ne postoji razlog da verujete u priču koju ste slušali tokom detinjstva i koja kaže kako će žvakaća guma koju ste progutali ostati zarobljena u vašem telu sedam godina.

“Ta tvrdnja je naučno tačna otprilike kao i tvrdnja da će vam ako progutate semenke lubenice u stomaku narasti lubenica”, kaže Kejleb Bek, stručnjak za zdravstvo iz “Maple Holistics”. 

Šta onda vaše telo radi s progutanim žvakaćim gumama?

Žvakaća guma sastoji se od više delova: rastezljivog dela koji možete žvakati i arome, zaslađivača i konzervansa. Ljudsko telo ne može probaviti rastezljivi dio, odnosno gumu, ali može probaviti sve dodatke koji ukus čine privlačnijim.

To naravno ne znači da će vam žvakaća guma zaglaviti u telu, što bi dovelo do problema sa želucem ili probavom. Umesto toga, telo će je probaviti kao i sve druge stvari pa će ona napustiti vaš probavni sistem kroz najviše nedelju dana, piše The Healthy

Foto: Shutterstock

Da li je opasno progutati žvakaću gumu?

Nema mnogo istraživanja koja dokazuju kako gutanje žvake može naštetiti vašem zdravlju. Ali, u retkim slučajevima, ako u kratkom razdoblju progutate puno žvakaćih guma, možete osetiti probavne smetnje. 

“Višekratno gutanje žvakaćih guma može dovesti do bezoara, male mase neprobavljivih materijala koji potencijalno mogu dovesti do začepljenja creva”, kaže gastroenterolog Edvin MekDonald.

U članku iz 1998. objavljenom u časopisu Pediatrics, istraživači su analizirali tri slučaja u kojima su deca razvila crevne opstrukcije kao posledicu gutanja žvaka. Jedan je bio četverogodišnji dečak koji je imao dvogodišnju istoriju konstipacije nakon gutanja pet do sedam komada žvakaćih guma svaki dan. 

Još jednoj mladoj devojci uklonjena je raznobojna masa. Ona je više puta dnevno nagrađivana žvakaćim gumama i često ih je gutala kako bi dobila drugu, novu žvaku. Najmlađi slučaj bila je devojčica stara jednu i po godinu koja je progutala gumu i četiri novčića.

Masa je bila smeštena u njenom jednjaku. Autori studije došli su do pomalo očitog zaključka: “Ukratko, žvakaće gume se ne smeju gutati, kao što se ne smeju ni davati deci koja to ne razumeju.”

Podijeli