Starinski recept za sok od zove: potiče mršavljenje, izbacuje toksine, spriječava čak 8 bolesti

Zdravlje

Sirup od bazge/zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa I vode dobiva ukusan sok od bazge, on je uz to I ljekovit.
Cvijet bazge je na vrhuncu krajem proljeća do početka ljeta, a sredina lipnja/juna je najbolje vrijeme za branje.
Berba ovih cvjetova se vršI po suhom I lijepom vremenu I u vrijeme punog cvjetanja bazge. Vrlo je bitno da nađete procvjetalo drvo koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvijet po cvijet berite I stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća I svježina.
Sirup od bazge je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa I vode dobiva ukusan sok od bazge, on je uz to I ljekovit.
Cvjetovi bazge izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom I vitaminom c. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline I vitamine a, b I c.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadržI bazga odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše tijelo od oštećenja. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti I kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprječavanju gripe I prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno I antimikrobno djelovanje.
Ako osjećate da ćete dobiti gripu, popijte čaj od osušenih cvjetova bazge ili jednostavno pijte domaćI sok od bazge. Ova biljka je korisna kod astme I upale dišnih puteva, jer olakšava disanje I pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima I detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Ova biljka može pomoćI kod akni, čireva, konjunktivitisa I kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje I kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih I detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Potrebno:
20 cvjetova bazge;
1 litra vode;
800 g šećera (ili drugog zaslađivača),
Sok od 1 limuna.

Priprema:
U 1 litru hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe bazge. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera, sok od 1 limuna I ostaviti da odstoji još 24 sata.
Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu I uliti u boce.
Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a možete koristiti I mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.