Uncategorized

STRES I DEPRESIJA MOGU OZBILJNO UGROZITI MENSTRUALNI CIKLUS I DOVESTI DO IZOSTANKA KRVARENJA

Mjesečnice bi trebale dolaziti tačno i redovno, ali ponekad kasne ili uopće ni ne dođu jedan mjesec. Dok je trudnoća prva na listi razloga izostale mjesečnice ima ih još dosta – lijekovi koje trenutno uzimate, problemi s hormonima i menopauza. Stres je također jedan od njih i nerijetko zbog njega žene imaju problema s ciklusom.

Ilustracija
  • Ciklus je odličan pokazatelj kolika je zapravo razina stresa kod žene, kaže ginekologinja Lisa Valle za Insider.

Stres potiče kortizol, poznat kao hormon stresa koji može poremetiti normalni tok ciklusa. Hormoni igraju jako veliku ulogu u mjesečnici, pa ne čudi da kortizol tako utječe. Evo kako izgleda ciklus: Hormone oslobađa hipotalamus i hipofiza, što zauzvrat izaziva ‘odgovor’ u jajnicima.

  • To je osjetljiva ravnoteža između vaših hormona – estrogena i progesterona koji određuju tijek ciklusa. Sve to može rezultiratu ne dolaskom mjesečnice, kašnjenjem, preranim dolaskom i jakim krvarenjem, ovisno o tome kada je stres nastupio u ciklusu, kaže Valle..

U istraživanju koje je otkrivalo poveznicu između menstrualnih problema i stresa, studentice koje su imale jak stres imale su i četiri puta veću šansu za amneoreju – izostanak mjesečnice. Još neki rezultati pokazali su i da menstruacija ne mora potpuno izostati, ali može biti neredovna.

  • Također, može se javiti i oligomneoreja – kada je razmak između dvije mjesečnice duži od 35 dana, kaže Briana Livingston, ginekologinja.
  • Bilo koja vrsta stresa, dakle, fizički, psihički, emocionalni stres može uzrokovati probleme u ciklusu, kaže Valle.

Savjetuju meditaciju, redovitu tjelovježbu i razgovaranje o problemima s bližnjima ili kod stručnih osoba kako bi se stres potpuno riješio ili sveo na minimum. Dobra vijest je da jednom kada se stres smanji ili otkloni, vaša mjesečnica postaje redovna i normalna.

Također, depresija može imati veliki utjecaj i dovesti do amneoreje, a ponekad su uzrok i antidepresivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *