STRUČNJACI SE KUNU U OVU KAŠU: JEDAN ZALOGAJ TOPI KILOGRAME I ČISTI KRVNE SUDOVE

Zdravlje

Količine supstanci koje se nalaze u ovoj žitarici jača cijelo tijelo i spriječava razboljevanje

Ilustracija

Riječ je o heljdi. Postoji najmanje 7 razloga da uvrstite ovu žitaricu u svoju ishranu.

Šta sve može da izliječi heljda:

1. Liječenje virusa i zaraznih bolesti

Kašu od heljde su lijekari odavno počeli da prepisuju pacijentima koji pate od prehlade. To se dešava zbog pozitivnog uticaja rutina. Rutin obnavlja zidove krvnih sudova, pa je moć heljde odavno poznata u medicini, piše Stil.kurir.rs.

2. Poboljšava stanje krvnih sudova

Rutin je toliko dobar u jačanju krvnih sudova da ga farmaceutska industrija koristi pri pravljenju lijekova. Heljda je posebno korisna za ljude koji pate od dijabetesa.

Kaša od heljde pomaže kod hemeroida, priširenih vena, srčanih i venskih patologija. Ako krompir i hljeb zamijenite heljdom, ozbiljno ćete poboljšati svoje zdravlje.

3. Liječi anemiju uslovljenu nedostatkom željeza

Kada nedostaje hemoglobin u krvi, to znači da vaše ćelije gladuju. Heljda je bogata željezom zato se preporučuje kod ljudi koji pate od anemije.

Kod težih slučajeva obavezno je konzumiranje lijekova koje su doktori prepisali, ali i ishrana bogata željezom, uključujući i heljdu.

4. Pomoć u gubljenju kilograma

Odavno je poznato da se heljda koristi kao glavni proizvod za mršavljenje kod strogih dijeta.

Heljda je izuzetno niskokalorična i zdrava namirnica. Ukoliko ste na dijeti, kaša od heljde je nešto što biste trebali da doručkujete svaki dan.

5. Savršena ishrana za trudnice

Heljda ima visok nivo folne kiseline, što je posebno neophodno za zdravlje buduće majke i bebe, jer podstiče stvaranje krvi i telo čini otpornijim na štetne uticaje iz okruženja.

6. Spriječava radioaktivno zračenje

Heljda sadrži veliku količinu kalijuma, folnu kiselinu i ostale elemente u tragovima koji uklanjaju radionuklide iz tijela, blokiraju jonizirajuće zračenje i spriječavaju efekte štetnih prirodnih faktora.

7. Prevencija raka

Stručnjaci se kunu da heljda može da spriječi razvoj malignih bolesti. Ravnoteža i korisnost  hemijskog sastava čini heljdu jednim od najpoželjnijih preporučenih ljekara u borbi protiv raka.

Recept za kašu od heljde:

Potrebno: voda, so, heljdino brašno

Priprema: Stavite slanu vodu na ringlu da provri. Kada provrije, sklonite sa ringle pa dodajte heljdino brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu.

U ovakvu kašu možete da dodajete: sir, kajmak, jogurt, ostale sjemenke (orahe, bundevino sjeme, suncokretovo sjeme) ili možete da napravite slatku kašu dodajući heljdinoj kaši med, suho grožđe i td.