STRUČNJACI UPOZORAVAJU: JABUKOVO SIRĆE JE ZDRAVO, ALI MORATE IMATI MJERU

Zdravlje

Kad su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabukovo sirće.

Arhiv

Mnogi  ga smatraju “lijekom” za sve – od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.

Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabukovog sirćeta na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.

Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabukovo sirće kiselina s kojom treba postupati pažljivo.

  • To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba- pojasnila je.

Jabukovo sirće može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.

Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabukovo sirće razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.

  • Uvijek sam za to da je sirće dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine- savjet je nutricionistice Keri Glassman.

Osim toga, sirće gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.

Podijeli sa prijateljima