STRUČNJACI UPOZORILI, NIKAKO NE NASEDAJTE: 7 mitova o hrani za podizanje imuniteta kojima NE treba verovati

Zdravlje

Zdrava je ishrana važna za održavanje zdravlja imunološkog sistema, ali ne postoji samo jedna čarobna ‘supernamirnica’ koja će nas držati zdravima

Budući da je internet, posebno od početka Covid-19 pandemije, prepun dezinformacija o ‘hrani za bolji imunitet’, nekoliko je zdravstvenih stručnjaka otkrilo koji su najpopularniji mitovi o ishrani za jačanje imunološkog sistema koje biste trebali ignorisati:

1. Udvostručavanje dodataka vitamina

C pomaže imunološkom sistemu C vitamin važan je nutrijent za optimalnu imunološku funkciju, kaže dr. Ali Webster, direktor Međunarodnog veća za informacije o hrani.

“Međutim, studije su pokazale da uzimanje velikih doza C vitamina u obliku dodataka ishrani ne pomaže u borbi protiv prehlade, virusa ili drugih bolesti.”

Kod C vitamina nije nužno više bolje, jer telo odjednom može apsorbovati samo nekoliko stotina miligrama C vitamina iz dodataka, kaže Webster, pa ga tako preporučuje uzimati 75 miligrama dnevno za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce; sve iznad toga izlučuje se urinom.

2. Superhrana je lek za sve

Zdrava je ishrana ključna za održavanje zdravlja imunološkog sistema, ali ne postoji čarobna ‘supernamirnica’ koja će nas držati zdravima, kaže Webster. Prema njemu, konzumiranje raznolike hrane, s naglaskom na više voća i povrća, pruža organizmu većinu potrebnih vitamina i minerala koji imaju ključnu ulogu u zdravlju imunološkog sistema. To voće i povrće može biti u različitim oblicima: sveže, smrznuto, konzervirano ili u staklenci, sve je jednako dobro.

3. Možete se zaraziti virusom dodirivanjem pakiranja hrane

Nema dokaza da se dodirivanjem ambalaže prenose virusi, uključujući COVID-19, kaže dr. William Li. Ipak,radi vlastite sigurnosti možete površinu pakirane hrane prebrisati maramicama s dezinfekcijskim sredstvom, a nakon toga temeljno oprati ruke, pre nego što dirate hranu.

4 Jedina hrana koja jača imunitet su agrumi

Agrumi poput limuna, naranči i grejpa, ukusni su i vredni izvori C vitamina, ai nikako nisu jedine namirnice koje mogu podržati zdravlje imunološkog sistema, kaže dr. Briana Rodriguez i uz njih savetuje:

Crvenu papriku: Samo jedna šolja sadrži 150 posto potrebnog dnevnog C vitamina.

Češnjak: Prema Rodriguez, pokazalo se da sumporni spojevi u češnjaku pomažu u poboljšanju funkcije imunološkog sistema.

Mrkvu: Velika količina vitamina A koju mrkva sadrži takođe je fantastična za jačanje imuniteta.

Pileću juhu: Juha hidratizuje, a perad sadrži cink, važan mineral koji pomaže u upravljanju upalama u telu.

5. Hrana i vitamini jedini su način za poboljšanje imuniteta

Ishrana ispunjena s važnim hranjivim tvarima ključna je za opšte zdravlje i jak imunološki sistem, ali je jednako bitan i način života – poput kvalitetnog sna, manje stresa, nepušenja i izbegavanja alkohola – objašnjava Rodriguez. Studije su, kaže ona, otkrile da dim cigareta može stupiti u interakciju s nekim virusima, uzrokovati oštećenje pluća i upale, pogoršavajući simptome bolesti, a alkohol dokazano slabi telesnu reakciju na gripu i neke druge viruse.

Ako potpuno izbacivanje nije realno, postavite sebi ograničenja i postupno smanjujte ​​unos.

6. Dodaci za jačanje imuniteta na biljnoj bazi dobri su za svakoga

Iako biljna medicina zasigurno ima mnogo za ponuditi imunološkoj podršci, ona ne nudi pristup koji odgovara svima, kaže dr. Lizzy Swick. “Pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima, uključujući autoimune bolesti, trebaju imati personalizovani plan uzimanja biljnih dodataka, a ono što dobro deluje mnogima, ne mora nužno delovati i vama”, rekla je.

7. Energetska pića jačaju imunitet

Ta su pića često samo izvor umetnih boja i zaslađivača, stvari bez kojih možemo, rekla je dr. McKenzie Jones za portal Real Simple, a zdrav imunološki sistem započinje uspostavljanjem dugoročnih zdravih navika, uključujući ishranu bogatu voćem, povrćem i celovitim namirnicama, aktivnošću i redovitim snom, te brigom o mentalnom zdravlju.