Štucanje – kako prestati?

Zdravlje

Kad vas spopadne štucanje ne znate gde ćete pre! On/ona samo što vas nije pozvao/la, a ne prestajete da ispuštate te smešne zvuke. Šta da radite? Kako da ga se rešite? Zašto do njega uopšte i dolazi?

Štucanje gotovo uvek dolazi nenajavljano. Samo od jednom počnete da poskakujete od njega i nikako da stane. Iako mnogi veruju da se od njega mogu ugušiti, ipak je uglavnom bezopasno. Štucanje u stvari nastaje grčenjem dijafragme, za šta je glavni krivac takozvani lutajući nerv. Onda dolazi do zatvaranja otvora između glasnih žica, pa kao rezultat dobijamo te čudne, pomalo smešne zvuke.

Gazirana pića jedan su od najčešćih, ali ne i jedinih izazivača. Štucanje se takođe često može javiti i tokom ispijanja toplih napitaka, a ništa manje ne utiče ni suviše začinjena hrana. Ako ste vrlo halapljivi i u roku od samo nekoliko minuta unesete u sebe velike količine hrane, onda se nemojte čuditi što tako često štucate nakon obroka.

Opasnije okolnosti koje izazivaju štucanje mogu biti hirurški zahvati na plućima ili želucu, a nekada i obična upala pomenutog dela tela. Međutim, još opasniji, ali na svu sreću vrlo redak uzrok jeste moždani udar koji predstavlja smetnju centru za disanje koji je u mozgu, zbog čega dolazi do štucanja.

strah

Metode za otklanjanje dosadnog štucanja su najrazličitije, a za najuspešniju važi prestanak disanja (svega nekoliko sekundi, naravno). Međutim, postoji još interesantnih načina da se ovaj mini-problem reši:

  • ispijanje nekoliko gutljaja ne suviše hladne vode
  • neka vas neko uplaši (pritom gledajte da ne odaberete suviše surovu osobu zahvaljujući kojoj će vam to možda biti poslednje štucanje)
  • pojedite kockicu čokalade ili neki drugi slatkiš
  • manite se alkohola i previše začinjene hrane; osim što izazivaju štucanje , nikako ne deluju pozitivno ni na vašu figuru
  • povucite se za jezik (prethodno opravši ruke, naravno)

Ako ste isprobali sve predložene metode i ne polazi vam za rukom, te poslednjih nekoliko sati ne prestajete da štucate, onda ćete morati da se obratite lekaru. Ipak, nadajmo se da to toga neće doći.

Podijeli