SUHO ČETKANJE JE NOVA METODA KOJOM MOŽETE SMANJITI VIDLJIVOST CELULITA

Zdravlje

Suho četkanje predstavlja vrstu kozmetičkog tretmana koji možete jednostavno raditi kod kuće, a čija popularnost u posljednje vrijeme raste sve više zbog pozitivnih efekata kada je u pitanju smanjenje vidljivosti celulita.

Suho četkanje prilično je jednostavno kao što i samo ime govori. Uključuje četkanje suhom četkom po tijelu kako bi se pojačala cirkulacija, detoksificirao limfni sistem i poboljšala sposobnost kože da eliminira toksine kroz pore.

Pokreti suhog četkanja uklanjaju mrtve ćelije s gornjeg sloja kože i pomažu u nestanku celulita distribucijom masnih naslaga i toniziranjem mišića i tkiva ispod površine kože.

Suho četkanje zapravo se koristi stoljećima unazad kao dio drevne indijske medicine i često ga nazivaju “Garshana”, drevna sanskrtska riječ koja u prijevodu znači “trenje trljanjem”, ali se tek u posljednjih nekoliko godina počelo koristiti kao tretman protiv celulita.

Iako ne postoje naučna istraživanja koja bi potkrijepila efekte suhog četkanja na smanjenje celulita, poznate ličnosti poput Mirande Kerr, ali i brojni korisnici društvenih mreža ističu iznenađujuće pozitivne efekte ovog tretmana.

Međutim, četkanje se i dalje preporučuje zbog drugih blagodati koje nosi za organizam. Ovaj tretman se preporučuje svakome ko ima normalnu do masnu kožu, ali, ukoliko imate ekcem, osjetljivu kožu ili psorijazu, najbolje je kloniti se suhog četkanja jer to može nanijeti još veću štetu.

Također, kozmetičari preporučuju da se ovaj tretman radi samo dva puta mjesečno, jer pretjerano četkanje može izazvati iritaciju i modrice i dovesti do toga da koža postane suha i osjetljiva.

Kako izvesti ovaj tretman kod kuće

Suho četkanje najbolje je raditi ujutro prije kupanja, na suhoj koži bez losiona ili ulja. Korištenjem četke s prirodnim čekinjama snažno masirajte kako biste stimulirali kožu i limfne čvorove.

Četku povlačite pokretom prema gore. Pokreti bi trebali biti srednjeg pritiska jer ne želite iritirati kožu.

Započnite od članaka i laganim pokretima prema gore tj. prema koljenima pogurajte limfnu tečnost, a zatim učinite isto na bedrima. Primjenite lagani pritisak tamo gdje je koža tanka ili osjetljiva i snažniji pritisak na deblje dijelove poput dna stopala.

Širokim kružnim potezima četkajte trbuh i zglobove u smjeru kazaljke na satu. Nastavite do vrata i dekoltea. Počnite od linije čeljusti i pomaknite se prema grudima, prelazeći preko srca kružnim pokretima.

Nakon suhog četkanja istuširajte se hladnim tušem kako biste uklonili mrtve stanice kože.