TAJNE MOĆI TIJELA: ZAUSTAVITE ŠTUCANJE ILI MUČNINU DODIROM

Zdravlje

Naše tijelo ima čitav niz sposobnosti te bez lijekova može, primjerice, ublažiti bol kada primate injekciju ili pobijediti neugodnu noćnu žgaravicu.

Pixabay

Otkrijete li skrivene “liječničke talente” svog tijela, moći ćete bez problema obuzdati štucanje i lavinu suza te odagnati osjećaj nesvjestice koji se pojavljuje kod naglog pada krvnog pritiska, odnosno kada se krv skupi u ekstremitetima.

Osjetite li nesvjesticu, jednostavno sjedite i prekrižite noge te stisnite bedra te snažno zgrčite trbušne mišiće. Napinjanjem mišića vratit ćete krvni tlak u normalu te ponovno preusmjeriti krv u srce i mozak, što će smanjiti rizik od nesvjestice za 30 posto, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Amsterdamu.

Tijelo može samo pobijediti i neugodan bol koji osjećate kada primate injekciju ili se cijepite protiv gripe.

Pixabay

– Palcem i kažiprstom oblikujte krug te njime snažno pritisnite područje u koje će vas bocnuti iglom gurajući ga nekoliko sekundi prema dolje – savjetuje Ross I. Donaldson, profesor medicine.

– Stimulirate li receptore za pritisak i dodir, mogu nadjačati signale koje šalju receptori za bol smješteni u koži. To će zbuniti živce te ćete ubod injekcije osjećati tek kao blagi pritisak, a ne kao oštar i jak bol – pojašnjava Donaldson. Štucanje možete zaustaviti pravilnim nedisanjem. Udahnite najdublje što možete te zadržite dah deset sekundi. Potom bez izdisaja udahnite još malo zraka pa zadržite dah još pet sekundi. I dalje bez izdisanja, udahnite koliko god možete zraka te zadržite dah još pet sekundi. Potom izdahnite i dišite normalno.

– Ova tehnika imobilizira dijafragmu, mišić smješten između grudnoga koša i trbuha te time sprječava grčenje – tvrdi dr. Luc Morris, koji je provjerio ovu tehniku i uvjerio se u njezinu djelotvornost u pacijenata koji su skloni čestom štucanju.

Naučite kako suspregnuti suze na tužnim ili sretnim ceremonijama

Pročistite grlo – to će omesti mehanizam u nosnom prolazu i grkljanu koji kontrolira plakanje. Uz to, čim pročistite grlo, osjetit ćete potrebu da gutnete pri čemu se jezik podiže te blokira meko nepce i tako sprečava plakanje, tvrdi Rebecca Nagy, stručnjakinja za meditaciju. Tajnu je, tvrdi, otkrila brojnim mladenkama koje su uspjele zadržati suze na vjenčanjima.

Češkanjem uha zaustavi se škakljanje u grlu

Ako lagano češkate ušnu resicu i vanjski rub uha, u grlu ćete potaknuti refleks koji izaziva grč u mišiću i zaustavlja škakljanje, tvrdi dr. Scott Schaffer, predsjednik Centra za uho, grlo i nos u New Jerseyu.

Spriječite ožiljke od opekotina

Sljedeći put kad se opečete, ne uzimajte led. Očistite kožu oko opekotina  i lagano je vrhovima prstiju pritisnite. Led će brže zaustaviti bol, no ovom metodom kožu vraćate na pravu temperaturu pa neće ostati ožiljci.

Stanite na kraj mučnini tokom putovanja

Mučnina se tokom putovanja pojavljuje jer se osjećaj kretanja i informacije koje oči o kretanju daju ne podudaraju – drugim riječima, osjetila se zapetljaju. Kako biste to spriječili, u automobilu sjednite naprijed te gledajte u udaljeni predmet koji se ne miče previše poput planine. U avionu sjednite uz prozor pokraj krila, a na brodu gledajte u obzor.

Pixabay

Spavanje na lijevom boku liječi žgaravicu

Spavate li na leđima ili desnom boku, prirodna krivulja jednjaka se zbog gravitacije izravnava te se kiseline iz želuca nesmetano podižu zbog čega osjećate žgaravicu. Patite li od čestih žgaravica, spavajte na lijevom boku jer u tom položaju prirodna krivulja jednjaka ostaje netaknuta što će spriječiti da želučane kiseline krenu prema gore, piše 24sata.hr.

Utrnutost uklonite pomicanjem glave

Pomicanjem glave s jedne na drugu stranu možete za čas osposobiti utrnulu ruku. Trnci su često rezultat kompresije živaca u vratu, a kad pomičete glavom, oni se opuste. Živci iz donjeg dijela tijela (ispod pojasa) nalaze se u donjem dijelu leđa pa za noge ovaj trik ne vrijedi, nego ćete utrnutost morati jednostavno prehodati.