TRAVAR IZ SIBIRA TVRDI DA JE OVA BILJKA NAJBOLJA ZA MRŠAVLJENJE: SKIDA I PRITISAK, ALI NE SAMO TO

Zdravlje

Ivan čaj daje energiju, snižava pritisak, sprječava prehladu, ublažava disajne infekcije, jača imunitet, podiže hemoglobin, odličan je za anemiju, a smanjuje opasnost od oboljevanja malignih bolesti.

Ilustracija

Ljeti gasi žeđ, a zimi grije. Normalizuje rad žučne kese, pomaže u varenju hrane, uklanja zatvor i proliv, olakšava mršavljenje, smanjuje želju za noćnim jedenjem i slatkim. Koristi se za liječenje alkoholizma, a umanjuje i mahmurluk. Kada se redovno pije osvežava kožu, jača kosu i nokte, jer sadrži vitamine i antioksidanse.

Kozak Dimitri Sobjanin, travar iz Jalutorovska u Sibiru lično bere i suši ivan čaj. Objašnjava da se u ovoj samonikloj biljci nalazi lijek za svaku boljku, jer je svaki dio biljke ljekovit.

Ko pije ovaj čaj svakog dana nikada nije bolestan

Oni koji piju ivan-čaj svakog dana neće se razboljeti ni od čega, pa ni prehlade, jer će steći doživotni imunitet. Čaj treba piti svakog dana, a u zavisnosti od organizma ili zdravstvenih problema koriste se cvijet, listovi, korjen ili cijela biljka, biljka je samonikla i koriste se svi dijelovi.

  • Listove berem u proljeće, od maja do juna, a koristim ih i za salatu. Cvjetove berem od juna do septembra. Korijen berem u jesen. Imam i med od ove biljke, zelenkaste je boje, prozračan i ima nežnu aromu – kaže Dimitri.

Skuhan čaj ima boju ćilibara

Skuhan ivan-čaj ima lijepu boju ćilibara, ukus drveta i voća, a Dimitri kaže da se jedna doza preliva vrelom vodom tri puta i pije. Ukus je toliko prijatan da nema potrebe dodavati mlijeko, šećer ili med.

  • Ivan-čaj se čuva u lanenim vrećicama i doza se nikada ne uzima metalnom kašičicom – ističe Dimitri.

Uvijek se sipa u keramičku ili porcelansku šolju sipa tako što se uzme prstohvat čaja. Uzima se sa tri prsta lijeve ruke, jer je ova ruka bliža srcu. Preliva se vrelom vodom, a kada se popije prva šolja, čaj se preliva još dva puta.

Dimitri je porijeklom iz Tjumena, gdje je njegova porodica prije pet koljena došla sa Dona. Jalutorovsk se nalazi 80 kilometara od Tjumena i čuven je kao mjesto u kojem žive potomci plemića dekabrista, koje je car Nikolaj Prvi protjerao u Sibir. U porodici Sobjanina se generacijama bere ivan čaj, suši na specijalan način i pije svakog dana u godini.

  • Čaj je odličan za krvne sudove, jer sprječava stvaranje masnih naslaga, čisti organizam i regeneriše, nema kofeina, pa je odličan da se pije i uvečer prije spavanja – kaže Dimitri.

Koporski ili ivan čaj se u Rusiji koristi više od hiljadu godina, a u Evropi je postao popularan sredinom 19. vijeka i preporučivali su ga ljekari.

Recept za masku kose i kože

Pomiješa se 10 ml ivan-čaja sa prstohvatom praha slačice. Pasta se nanosi na vlažnu kosu i ostavi da stoji 10 minuta. Ispira se prohladnom vodom. Ova maska, ukoliko se primjenjuje jednom sedmično, sprječava seboreju i perut.

Recept za dijetu

Pixabay

Čaj ima sladak ukus, ne dodaje se šećer, a umanjuje osjećaj gladi, pa se u manjim količinama pije svaki put kada se poželi hrana.

Recept za ženske probleme

Ilustracija

Kašičicu čaja preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da odstoji pet minuta. Pije se prije obroka. Pomaže za umirenje bolnih mestruacija i policističnih jajnika.

Recept za visok pritisak

Ilustracija

Prstohvat čaja se sipa u šolju i dodaje nekoliko glogovih bobica, preliva se prokuhanom vodom i pije umjesto kafe.

Recept za imunitet

Prstohvat čaja se sipa u keramičku šolju. Preliva se sa 2 dl prokuvane vode koja se dva minuta ohladila. Kada se popije, ponovo se preliva toplom vodom. Pije se tri puta dnevno.

Podijeli sa prijateljima