TRI NEOBIČNA RAZLOGA ZBOG KOJIH IMATE PODOČNJAKE! Nedostatak sna nije jedini uzrok

Zdravlje

Nedostatak sna nije jedini mogući uzrok podočnjaka. Ako vas muče neugledne senke ispod očiju, možda ne znate za tri čudna razloga zbog kojih podočnjaci nastaju. Ovog puta vam otkrivamo detalje o njima, ali i šta možete da učinite da biste riješili problem

Sezonske alergije
Stalni osip izazvan sezonskom alergijom može negativno uticati na cirkulaciju krvi, čak i šireći vene ispod očiju. Kao rezultat toga, područje ispod očiju poprimi ljubičastu nijansu. Ako imate suviše vlažne oči koje peku, trljanje može pojačati iritaciju tog područja. Alergijska reakcija na kozmetiku ili kremu imaće slične efekte.

images

Ekcem
Drugi krivac je ekcem, stanje kože koje obično počinje u djetinjstvu i uzrokuje crvene osipe. Ponavljajuće upale mogu potamniti osjetljivo područje zbog nedostatka hidratacije (ljudi sa ekcemom obično imaju izuzetno suhu kožu). Dakle, važno je svakodnevno hidrirati predio laganom kremom za oči koja ne sadrži ništa što može izazvati ekcem. A ako se ekcem vrlo često javlja na vašoj koži, bilo bi dobro da se obratite dermatologu.

Starost
Starost takođe igra važnu ulogu jer kako starite, koža ispod očiju postaje sve tanja, gubi kolagen i na kraju čini vene na tom području vidljivijim. Krema za oči sa retinolom može pojačati proizvodnju kolagena i smanjiti podočnjake. Sunčane naočare i krema za sunčanje čak i zimi se smatraju obaveznim.