Tri puta mjesečno sve biljke zalijte vodom i kvascem, evo zašto.

Praktična žena

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promjenom na listovima, usporenim rastom, sušenjem cvjetova, zakržljalim korjenom. To su prvi znaci koje nam biljka šalje da joj je potrebna naša pomoć. Da bi se to izbjeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Riječ je o rastvoru koji može biti prirodnog ili vještačkog porijekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci koji prirodnog porijekla pozitivno utječu na biljke a i na okolinu, lako se prave a i dostupni su svima.

Prihrana biljaka kvascem pozitivno utječe na njihovu ljepotu i zdravlje. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utječu na rast i razvoj biljke. Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj deljenja ćelija i tako tijesta narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

Hormoni koji se nalaze u kvascu djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cijela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mjesečno. Preporučuje se u ljetnjim mesecima svake sedmice,a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Način pripreme rastvora

Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafene kašike šećera i 5 l mlake vode. Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata. Poslije opet promiješati i rastvor je spreman za zalivanje. Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.