TRIKOVI koji će vam olakšati život: Niste ni svjesni ŠTA SVE MOŽE VAŠA MIKROTALASNA RERNA

Praktična žena

Mikrotalasnu rernu ne treba da koristite isključivo za podgrijavanje hrane, ona može biti od koristi za mnogo toga.

mikrotalasna

Podgrijavate ručak ili večeru, grijete vodu za kafu, ali vjerovatno niste bili svesni da mikrotalasna rerna može da vam pomogne i u održavanju biljaka. Naime, ukoliko planirate uzgoj novih sadnica, trebalo bi da zemlju najprije sterilišete u mikrotalasnoj. Stručnjaci predlažu da zemlju sipate u tankom sloju u plastični sud i da grijete – 90 sekundi po kilogramu.

Ukoliko želite da skinete poštansku markicu sa koverte, bez da je oštetite, dovoljno je da kapnete vodu na nju i da koverat “podgrijete” 10-15 sekundi.

Zagrijavanje sunđera u mikrotalasnoj rerni može da uništi čak 99,9% bakterija. Nakvasite sunđer i grijte ga jedan minut.

Isijecite stopalo sa stare čarape, pa zašijte dobro taj kraj, onda sipajte pirinač i zašijte i vrh čarape. Možete u pirinač sipati i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. Podgrijevajte napunjenu “čarapu” u mikrotalasnoj i tako dobijate savršen lijek za bolne mišiće.

Ukoliko vam se hljeb ubajatio i teško ga žvaćete, ubacite ga u mikrotalasnu na 20 sekundi. Možete ga prethodno umotati i u nakvašeni ubrus ili krpu, kako bi povukao vlagu i postao svjež kao da je tek pečen.

U mikrotalasnoj možete lakše da razbijete grudvice od smeđeg šećera, a možete i da, za dva minuta grijanja, osušite svježe začinsko bilje.

Da li ste znali da za samo nekoliko minuta možete da ispečete kolač i to u šolji

Sipajte u šolju dvije supene kašike šećera, dvije supene kašike brašna, dve supene kašike kakaa, jedno jaje, jednu supenu kašiku ulja i jednu supenu kašiku mlijeka. Promješajte dobro smesu, da se razbiju sve grudvice. Onda možete da dodate i krupno sjeckanu čokoladu i da promešate. Stavite šolju u mikrotalasnu na otprilike dva, dva i po minuta. Kolač će vjerovatno izviriti iz šolje, ali imaćete topli slatkiš za par minuta. Istresite kolač na tanjir, isjeckajte ga i servirajte sa sladoledom od vanile.

Očistite bijeli luk bez muke tako što ćete glavicu grijati 15 sekundi u mikrotalasnoj. Takođe, ukoliko treba da cijedite neko južno voće, zagrijte ga 10-15 sekundi, ali nesečeno. Tako ćete lakše iscijediti i to svaku kap iz voća.

U mikrotalasnoj rerni možete i da pečete orašasto voće. Stavite ga u činiju, dodajte malo ulja i grijte na po minut, mešajući poslije svake “seanse”. Vrijeme spremanja zavisi od tipa i količine orašastog voća koje koristite, ali procjenjuje se da je oko pet minuta dovoljno.

Izvor: dnevno.rs

Podijeli sa prijateljima