Trikovi za povećanje apetita kod djece

Zdravlje

“Nećuuu zeleno” ili “nije mi fino” rečenice su od kojih se roditeljima zna dizati kosa na glavi. Pogotovo onima koji svakodnevno vode borbe s djetetom oko hranjenja. Kad je u pitanju hrana djeca vole istraživati, njihov se ukus vrlo lako mijenja, a namirnice koje su im oduvijek bile ukusne i fine, odjednom vrlo lako mogu početi prezirati.

Nagli, nenadani gubitak apetita kod inače zdravog djeteta normalna je pojava koju samo treba znati “preživjeti” jer ona uglavnom ne traje predugo. Puno roditelja forsira djecu da jedu zato što strahuju da će slabiji apetit narušiti njihovo zdravlje. Međutim, to je skroz pogrešno mišljenje jer upravo inzistiranje na jelu kod djeteta dovodi do smanjenja apetita. Kako bi uspješno završili “rat” s djetetom oko hranjenja predlažemo vam neke od sljedećih metoda i pravila koja su se pokazala vrlo učinkovitima.

Količina i način serviranja

Za početak, uvedite pravilo: “Prvo nešto konkretno, a onda slatko!” Pripazite da dijete ne jede slatkiše prije ručka, jer ako krene “tamaniti” po slatkišima, od njegova ručka neće biti ništa. Nemojte dodavati šećer u hranu te pokušajte u što većoj mjeri izbjegavati grickalice poput čipsa, smokija i sl. Od najranije dobi učite dijete na male komadiće hrane koje će samo moći stavljati u usta. Treba pripaziti i na način serviranja hrane. Nemojte djetetu posluživati velike porcije hrane odjednom, već mu hranu raspodijelite i servirajte u manjim količinama. U fazi slabog apetita maloj djeci, hrana je potpuno nezanimljiva i dosadna. Estetski dojam itekako može pomoći da se “pojača” želja za jedenjem. Stoga evo nekih od ideja za ukrašavanje dječjih tanjura.

Bez nagrađivanja i kažnjavanja

Važno je poštovati i djetetove želje stoga uvažavajte djetetov promjenjivi apetit. Ne silite ga da sve pojede kad nije gladno. Izbjegavajte hranjenje djeteta ako je ono sposobno samo jesti. Hranom nemojte niti kažnjavati niti nagrađivati dijete. “Ako sve pojedeš, kupit ću ti onu igračku” ili “ako sve ne pojedeš, nećemo se ići van igrati” rečenice su koje treba izbjegavati.

Tijekom obroka, ne zabavljajte dijete vlastitim “igrokazima” ili crtićima jer ćete tako samo skrenuti djetetovu pozornost s hrane. Isto tako, kad sastavljate jelovnik za svoje dijete, vodite računa o tome da se na njegovom tanjuru nađu najmanje tri  različite vrste namirnica jer je iznimno važno da se ono od najmanjih nogu navikne na raznoliku prehranu.

Fizička aktivnost i roditelj kao uzor

Važno je i da ne mijenjate raspored hranjenja. U svrhu boljeg postizanja apetita kod djece, potrebno je određeno vrijeme i posvetiti fizičkoj aktivnosti. Potrudite se da dijete što više vremena provodi na svježem zraku ili da se bavi nekom sportskom aktivnošću koja će biti prilagođena njegovoj dobi. Djeca upijaju kao spužve i najviše vole kopirati svoje roditelje, stoga ako vi non stop govorite da vam je recimo špinat fuj, nemojte ni od svog najmlađeg člana obitelji očekivati da voli ono što vi vama nije najdraže.

Iako je gubitak apetita kod djeteta najčešće samo “jedna od faza”, u nekim slučajevima nemojte je uzimati zdravo za gotovo. Ako dijete gubi na težini, ne dobiva ništa na težini u šest mjeseci, često se bori s proljevom i temperaturom, povraća na neku vrstu hrane, obavezno se naručite na pregled kod pedijatra.