Ublažava simptome migrene i PMS-a, regulira krvni tlak… Zašto je magnezij tako važan za zdravlje žene?

Zdravlje

Iako je važno da ga koriste i muškarci i žene, ovaj je mineral posebno važan za zdravlje žene.

Magnezij i trudnoća
Magnezij će pomoći pri obnovi i izgradnji tkiva, što je posebno važno za trudnice. Manjak magnezija u trudnoći može voditi do preeklampsije, potencijalno opasnog stanja koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ako se preeklampsija ne liječi, može dovesti do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, preuranjeni porod, malu porođaju težinu bebe, pa čak i smrti majke i djeteta.

„U trudnoći je magnezij važan za: regulaciju tjelesne temperature majke i djeteta, normalno funkcioniranje mišićnog sloja maternice, sintezu proteina i nukleinskih kiselina, regulaciju koncentracije glukoze u krvi, regulaciju električnih potencijala živčanih i mišićnih stanica, smanjenje grčenja mišića (posebno mišića nogu), sprječavanje preuranjenih trudova, rast djeteta (što rezultira povećanom masom djeteta po rođenju).“, pojasnio je Valentin Vučković mag. pharm. Trudnice stare između 19 i 30 godina bi trebale koristiti oko 350 mg magnezija u danu.

Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka
Pokazalo se kako magnezij igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka na prirodan način. Ovaj mineral pomaže pri širenju krvnih žila i tako sprečava nastanak grčeva srčanih mišića i stijenki žila, te utječe na rastvaranje krvnih ugrušaka.

Institut za medicinu Nacionalne akademije znanosti (The Institute of Medicine of the National Academy of Sciences) izdao je preporuke u kojima stoji kako žene starije od 31 godinu u danu trebaju unositi oko 320 mg magnezija.

Shutterstock

Prevenira osteoporozu
Iako se u tu svrhu najčešće spominju kalcij i vitamin D, postoje dokazi koji upućuju kako manjak magnezija u organizmu može biti rizičan faktor za razvoj osteoporoze nakon menopauze.

Umiruje simptome PMS-a
Jedno je veliko istraživanje pokazalo kako je moguće da upravo magnezij može utjecati na simptome PMS-a tako što će ih ublažiti, a posebno se pokazao dobrim za reguliranje promjena raspoloženja.

Opušta mišiće i umiruje grčeve u nogama kod trudnica
Trudnice često imaju problema s grčevima u nogama, a prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, manjak magnezija, baš kao i kalcija, može doprinijeti ovom problemu.

Ublažava bol uzrokovanu migrenom

Osobe koje pate od migrena često imaju i manjak magnezija u organizmu, za razliku od onih koji ne pate od glavobolja, a i stručnjaci savjetuju, nakon brojnih provedenih istraživanja, da magnezij može reducirati pojavu migrena ili ublažiti njihovu jačinu.

A. A.