Ublažite menstrualne bolove uz pomoć ovih namirnica

Zdravlje

Neke namirnice mogu olakšati menstrualnu bol, a dijetetičar Ethel Lim, otkriva o kojim je namirnicama riječ.

Normalni menstrualni ciklus traje između 21-35 dana, a prosjek je 28. Krvarenje ne bi trebalo trajati dulje od 7 dana.

Simptomi koji se javljaju za vrijeme menstruacije uključuju:

Nadutost
Zadržavanje tekućine
Lošu koncentraciju
Loše raspoloženje
HRANA KOJA ĆE UMANJITI BOL ZBOG MENSTRUALNIH GRČEVA
“Dok će tablete biti dobre kod eliminacije boli, ovih 5 namirnica su isto dobar način za olakšavanje boli, iako je potrebno provesti još istraživanja na tu temu“, pojašnjava Lim.

HRANA KOJA SADRŽI KALCIJ
Za njega se smatra da će smanjiti pojavu grčeva, spriječiti nadutost i zadržavanje tekućine, a nalazi se u namirnicama poput mlijeka, jogurta i sira. Potražiti ga možete i u ribama i sojinom mlijeku obogaćenom kalcijem.

VLAKNA
Vlakna će poboljšati pokretljivost crijeva i tako se može izbjeći nadutost. Cilj je u svaki obrok uključiti voće i povrće te cjelovite žitarice, a ne smijete zaboraviti niti na unos tekućine.

MAGNEZIJ
Za magnezij se smatra da će smanjiti simptome poput glavobolje i grčenja u mišićima, a možete ga pronaći u namirnicama poput tamne čokolade, avokada, zelenog lisnatog povrća, badema.

OMEGA-3 MASNE KISELINE I VITAMIN B12
Ako se koriste u kombinaciji, nude i bolje rezultate. Dobro je razmisliti da u prehranu uključite morske plodove, jaja, orahe, chia sjemenke.

VITAMIN E

Za ublažavanje simptoma menstruacije, studije su pokazale da je dobro uključiti  500 IU vitamina E, a možete ga pronaći u namirnicama poput sušenih koštica suncokreta, badema i maslacu od kikirikija.