UKOLIKO BUDETE DVA PUTA SEDMIČNO JELI KISELI KUPUS, DESIT ĆE VAM SE VELIKA PROMJENA U ORGANIZMU

Zdravlje

Veoma je dobar za crevnu floru, blagodat za probavu, a prozvano je i antistresnim povrćem. Rasol od kiselog kupusa jedan je od najboljih ublaživača mamurluka i prirodno pročišćavajuće sredstvo za naš organizam.

Idealan za skidanje kilograma

Kiseli kupus je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima. Tada je posebno koristan i zbog vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlada i virusa, a popravlja i raspoloženje. Pomorac Džejms Kuk navodno je s kiselim kupusom oplovio svijet i liječio posadu broda od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a u Kini su ga preporučivali za vječno zdravlje.

Kiseli kupus je prava riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima. Osim vitamina C, sadrži vitamine A, K i B-skupa, a od minerala ima gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, sadrži bjelančevine i dosta vlakana. Sadrži i vrlo rijedak vitamin U, koji pomaže u terapiji gastritisa i čira na želucu.

Kiseli kupus je jedna je od osnovnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi izbor za svakoga ko želi izgubiti neki kilogram ili očuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija. U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, pospješuje izlučivanje štetnih elemenata iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.

Liječi glavobolju

Osim toga, kiselo zelje može se koristiti za ublažavanje svraba na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom.

Protiv neprijatnog zadaha iz usta više puta dnevno žvaćite kiseli kupus. Liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom. Oblozi od kiselog kupusa ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.