Uncategorized

UPAMTITE DOBRO OVA TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH NE TREBATE TRLJATI OČI, POGOTOVO RUKAMA

Trljanje očiju oslobađa od stresa ali može da izazove oštećenja, pogoršanje postojećeg stanja ili da poveća rizik od infekcija.

Ukoliko imate alergiju ili mnogo vremena provodite gledajući u monitor, ponekad ništa ne može da pruži takav ugođaj kao kada dobro protrljate oči.

Postoji nekoliko razloga zašto to ima terapeutsko djelovanje: trljanje očiju stimuliše vagusni nerv koji može da uspori otkucaje srca i da oslobodi od stresa.

Loading..

Međutim, prečesto i previše energično trljanje očiju može da izazove oštećenja, pogoršanje postojećeg stanja ili da poveća rizik od infekcija, piše Telegraf.rs.

Ali, hajde da vidimo malo detaljnije zašto je važno da ne trljamo oči, pogotovo rukama.

MOŽETE POVEĆATI RIZIK ZA NASTANAK BOLESTI OKA

  • Hronično trljanje očiju može da dovede do slabljenja rožnjače i njenog izobličenja, odnosno pojave degenerativnog oboljenja keratoconus, kaže Mark Miflin profesor oftalmologije na Univerzitetu Juta.

Neprekidno trljanje tkiva rožnjače može da izazove da se ona istanji i postane više u obliku kupe (normalno je oblika polulopte). Ozbiljna oštećenja zahtevaju transplantaciji rožnjače.

Ilustracija

MOŽETE DA IZGREBETE ROŽNJAČU

Ukoliko vam je u oko ušla trepavica ili trunka prašine, koja vam iritira oko, mahinalna reakcija je da protrljamo oko rukom.

Ali, to može da pogorša situaciju. Naime, rizikujete da ogrebete rožnjaču, što je stanje koje se samo od sebe sanira za dan ili dva, ali može i da se razvije i čir ako se ne liječi, navode iz klinike Majo.

U takvim situacijama treba da se koristi voda ili fiziološki rastvor za ispiranje oka.

MOŽETE DA POGORŠATE GLAUKOM

Ukoliko vam je već dijagnostikovano ozbiljno stanje oka, trljanje može samo da ga pogorša.

Glaukom je najčeše uzrokovan povećanjem očnog pritiska koji dovodi do oštećenja očnog živca, što na kraju može da izazove gubitak vida.

Istraživanja su pokazala da trljanje očiju može da poveća unutrašnji pritisak oka.

Loading..

Za pacijente koji uzimaju lijekove protiv glaukoma, „Fondacija za istraživanje glaukoma“ (Glaucoma Research Foundation) sugeriše da ne trljaju oči, čak i ako lijekovi mogu da izazovu svrab ili zamagljenje vida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *