Uncategorized

Uštedite vodu dok se tuširate

Jeste li znali da se tokom petominutnog tuširanja potroši otprilike 40 litara vode? Ekolozi redovno podsjećaju i upozoravaju na opasnosti neracionalnog trošenja vode

#

Da bismo smanjili količinu potrošene vode, ne trebamo se prestati kupati, ali postoji nekoliko trikova koji će tu dnevnu higijenu učiniti ekološkom.

Ne otvarajte slavinu nekoliko minuta prije tuširanja, na primjer, dok skidate odjeću ili perete zube. Ako je potrebno neko vrijeme da se voda zagrije, dovoljno je otprilike 30 sekundi da se postigne ugodna temperatura.

Trebamo li uopšte napomenuti da zatvorite slavinu dok šamponirate kosu ili nanosite gel za tuširanje? Na ovaj način ćete spriječiti da više litara vode nepotrebno završi u odvodnim cijevima.

Ako vam odgovara, koristite proizvode 2u1 (npr. šampon i regenerator) ili regenerator koji se ne ispira, pa ćete tako skratiti vrijeme provedeno pod tušem.

Da ne biste dva puta ispirali tijelo, koristite uljni gel za tuširanje koji može poslužiti i kao pjena za brijanje kad se želite riješiti neželjenih dlačica.

Kupanje završite hladnom vodom. Osim što ćete tako stimulirati cirkulaciju, zatvoriti pore na koži i kutikule na vlasima, garantovano ćete poželjeti čim prije izaći iz kade!

Ako sve navedeno već praktikujete, a želite dodatno smanjiti potrošnju vode, probajte tzv. mornarsko ili vojničko tuširanje koje traje minutu i po, 30 sekundi za pranje tijela i jedna minuta za ispiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *